Externe

Lacrimi și durere! Ucraina a primit cadavrele soldaților ucraineni din Mariupol de la „Azovstal”

La Kiev, au fost aduse primele cadavre ale soldaților ucraineni care au murit în timpul luptelor pentru Mariupol. Zeci de cadavre au fost recuperate din ruinele uzinei Azovstal și trimise în Ucraina, unde se efectuează teste ADN pentru a le stabili identitățile. Acest lucru a fost raportat de Associated Press cu referire la fostul comandant al regimentului Azov Maxim Zhorin și vorbitorul regimentului Anna Golovko.

Potrivit lui Golovko, 52 de cadavre au fost transferate din regimentele militare. De asemenea, Zhorin a confirmat informațiile conform cărora printre cadavrele transferate se aflau și cei din „Azov”. În comentariile Associated Press au spus că cel puțin două camioane cu cadavre din „Azovstal” au fost duse la un spital militar din Kiev pentru identificare. Potrivit acestora, unele dintre cadavre au fost arse grav.

Potrivit mamei unuia dintre soldații care au murit în timpul atacului aerian al rashiștilor pe teritoriul uzinei, reprezentanții Azov au sunat-o și au spus că trupul fiului ei ar putea fi printre cei transferați la Kiev. Cu lacrimi în ochi, ea și-a numit fiul erou și a spus că este important pentru ea să-l îngroape pe pământul ucrainean.

După cum a scris UNIAN, pe 4 data de  iunie 2022, s-a aflat despre primul schimb confirmat oficial de soldați morți cu partea rusă de la începutul războiului din Ucraina. Era un total de 320 de cadavre, după formula „160 cu 160”. Schimbul în sine a fost efectuat cu două zile înainte de anunțul public al acestuia – pe prima linie în regiunea Zaporozhie.

Operațiunea a fost efectuată de Ministerul Apărării, Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării, SBU, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și alte agenții de aplicare a legii din Ucraina.

Pe 6 iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că peste 2.500 de soldați ucraineni din Azovstal se aflau în captivitate în Rusia. Pe 16 mai, presa rusă a relatat că invadatorii au convenit cu apărătorii ucraineni din Azovstal să deschidă un coridor pentru soldații răniți în direcția Novoazovsk-ului ocupat temporar.

Ulterior, comandantul Azov Denis Prokopenko a declarat că „pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol îndeplinește decizia aprobată a înaltului comandament militar și speră în sprijinul poporului ucrainean”.

Pe 17 mai, Ministerul Apărării a anunțat demararea unei operațiuni de salvare a apărătorilor lui Mariupol blocați pe teritoriul uzinei.

Potrivit memorandumului de înțelegere, pe 16 mai, 53 de răniți grav au fost evacuați din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk. Alte 211 persoane au fost duse la Olenevka prin coridorul umanitar.Pe 20 mai, serviciile de informații britanice au raportat că aproximativ 1.700 de militari ucraineni părăsiseră uzina Azovstal din Mariupol. Numărul celor care rămân înăuntru este încă necunoscut.

Potrivit secretarului NSDC, Aleksei Danilov, armata ucraineană evacuată de la uzina Mariupol Azovstal nu este torturată.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. … demilitarizare, denaționalizare ?!
    Să dea Domnul să aveți voi, rușii parte de demilitarizare, denaționalizare !
    Neaparat se va întâmpla !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *