Internațional

Lavrov acuză Occidentul că „militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara interesele Rusiei și Chinei

Șeful diplomației lui Putin, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că „militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara interesele Rusiei şi Chinei, transmite Reuters. Reuniunea din Bali, spre care se îndreaptă Lavrov, este prima la acest nivel după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Menționăm că Kremlinul a comunicat că Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa la summit.

Reuters, citat de Agerpres, scrie că prin poziţiile exprimate la încheierea reuniunii ASEAN din Cambodgia şeful diplomaţiei ruse a pregătit confruntarea cu liderii lumii la summitul G20, unde va conduce delegaţia Rusiei.

Agenda summitului G20 va fi dominată, probabil, de războiul din Ucraina, iar occidentalii se vor opune Rusiei şi vor face presiuni ca India şi China să se alăture criticilor.

Oficialii de la New Delhi şi Beijing s-au limitat până acum la exprimarea unor îngrijorări faţă de conflict, dar nu au condamnat Rusia pentru declanşarea războiului şi pentru atacurile împotriva civililor ucraineni.

La Phnom Penh, Lavrov a acuzat SUA pentru acţiunile în sud-estul Asiei, considerat atât de Rusia, cât şi de Occident drept un câmp de luptă strategic în următorii ani.

„SUA şi aliaţii lor din NATO încearcă să stăpânească acest spaţiu”, a declarat el.

Astfel, potrivit ministrului rus, strategia preşedintelui american, Joe Biden, în regiunea indo-pacifică reprezintă o încercare de a ocoli „structurile cuprinzătoare” de cooperare regională şi implică „militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei şi îngrădirii intereselor ruseşti în Asia-Pacific”.

Joe Biden le-a spus partenerilor din ASEAN că SUA sunt hotărâte să construiască o regiune „liberă şi deschisă, stabilă şi prosperă, rezistentă şi sigură”; el a subliniat Parteneriatul Strategic Cuprinzător dintre Statele Unite şi Asia-Pacific.

Rusia urmăreşte să îşi întărească legăturile economice, politice şi de securitate cu Asia, după ce a fost sancţionată într-un mod fără precedent de Occident pentru invadarea Ucrainei.

Nici Statele Unite, nici Rusia nu fac parte din ASEAN, structură care grupează 10 ţări din sud-estul Asiei. La reuniunea organizaţiei au participat, însă, mai mulţi lideri din întreaga lume, înaintea summitului G20 din Indonezia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *