CSI / Rusia

Lavrov dă asigurări că Rusia va fi ”mai puternică” după rebeliunea Wagner

Rusia va fi ”mai puternică” după rebeliunea eşuată a grupului Wagner, care a zguduit puterea rusă săptămâna trecută, a dat asigurări vineri, 30 iunie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit News.

”Rusia a ieşit întotdeauna mai puternică din toate dificultăţile (…) Aşa va fi şi de această dată. Simţim deja că acest proces a început”, a declarat Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova.

Menționăm că vinerea și sâmbăta trecute, luptători din grupul paramilitar condus de Evgheni Prigojin, numit și „Bucătarul lui Putin”, au cucerit mai multe situri militare din sudul Rusiei înainte de a porni în marş spre Moscova.

Rebeliunea s-a încheiat sâmbătă seara cu un acord de exilare a lui Prigojin în Belarus.

De asemenea, menționăm că nu a fost anunţată nicio sancţiune împotriva răzvrătiţilor, iar serviciile de securitate (FSB) au susţinut că au renunţat la acuzaţiile împotriva lor, ceea ce mulţi analişti şi oficiali occidentali au considerat un semn de slăbiciune din partea Kremlinului.

De atunci, Kremlinul a încercat să arate o revenire la normalitate după aceste evenimente, care au provocat una dintre cele mai grave crize de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, la sfârşitul anului 1999.

Astfel,în timpul unei deplasări în Caucazul rus (sud), miercuri, Putin a declarat că ”nu s-a îndoit” de sprijinul populaţiei în timpul rebeliunii armate din Wagner.

Totodaă, acesta a făcut chiar și o plimbare, strângând mâini şi făcându-şi poze, un eveniment public rar, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă, deşi AFP nu a putut verifica gradul de spontaneitate al scenei.

”Vă mulţumesc că sunteţi îngrijoraţi pentru intersele naţionale, dar nu este necesar”, a adăugat Serghei Lavrov vineri, răspunzând la o întrebare pusă de o publicaţie străină. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *