Femeia

Lecţii de viaţă de la femei învăţate

În această lună îţi prezentăm câteva „teoreme” de bază ale existenţei, de a căror aplicare depind, în ultimă instanţă, fericirea şi seninătatea ta.

Nu e nimic personal. Unul dintre acele adevăruri care circulă libere prin lume spune aşa: la 20 de ani anticipezi cu teamă ce va gândi lumea despre tine, la 40 de ani nu-ţi mai pasă ce gândeşte lumea despre tine, iar la 60 de ani îţi dai seama că, de fapt, lumea nu s-a gândit la tine niciodată. Când cineva te face să suferi, să te simţi prost sau se răsteşte la tine, iar tu te simţi responsabilă pentru ieşirea lui („Am zis ceva greşit?", „E supărat pe mine", „Sigur, nimeni nu mă place"), e ca şi cum i-ai lua povara asupra ta. Lasă-l să-şi poarte singur „pietrele de moară". Oricât de mult ne-ar plăcea să credem asta, chiar nu suntem centrul universului celor din jur.

Nu fi „drăguţă”
, fii „memorabilă”! De la ghiveciul cu muşcate până la o rochie sexy de seară sau la copilul vecinilor, astăzi totul este „drăguţ". Dacă încă te cramponezi de tiparul „fetei drăguţe", căutând validarea celor din jur, a venit vremea să priveşti adevărul în faţă: nu fetele „drăguţe" ajung departe în viaţă, nici cele „rele", ci doar cele „memorabile". În loc să treci prin viaţă tiptil, în speranţa că cineva îţi va premia drăgălăşenia, fă-ţi curajul de a te face remarcată în unicitatea ta firească. Spune-ţi răspicat opinia, chiar dacă nu seamană cu a nimănui, critică şi când nimeni n-are curaj să obiecteze, poartă verdele-aprins care-ţi place în loc de banalul bej, rosteşte replica înţepătoare care-ţi vine în minte.

Nu te împuşca singură în picior. Nu „cerşi" complimente printr-o atitudine de falsă modestie şi nici nu te lovi singură cu pietre, declarându-te la fiecare două vorbe „neîndemânatică", „uitucă" sau „antitalent la limbi străine", înainte ca cineva să aibă timp să-ţi observe măcar presupusele neajunsuri. Tu chiar ai vrea să-ţi petreci timpul cu cineva atât de nepriceput în toate?

Nu-ţi alege jobul, lasă-l să te aleagă el pe tine. Care este lucrul care te pasionează atât de mult încât ai fi dispusă să-l faci şi gratis, dar pentru care ai putea ajunge să fii plătită? Când ai găsit răspunsul la întrebare, ţi-ai găsit şi scopul în viaţă.

Fii recunoscătoare! Ameninţarea drobului de sare din poveste e mai actuală ca niciodată: întotdeauna o dezamăgire sau o grijă pândeşte de după colţ, gata să-ţi fure liniştea. În acelaşi timp, se întâmplă şi ceva frumos, fără să ai răgaz să bagi de seamă. Ca să ajungi la ceea ce-ţi doreşti, spune „Mulţumesc!" în gând pentru toate lucrurile mărunte şi minunate care ţi se întâmplă chiar acum.

Silvia Ursu

Timpul.Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *