Legea cu privire la Procuratură, aprobată de Guvern: Procurorii ar putea avea salarii de 8 mii de lei, din 2016
Proiectul de lege prevede o nouă modalitate de numire a procurorului general. Astfel, acesta va fi numit de președintele țării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un singur mandat, de 7 ani, și va fi demis în același mod. Mandatul procurorului general nu va coincide cu cel a Parlamentului, pentru a nu exista influența politicului în acest domeniu.
Pentru ca o persoană să poată devein procuror general, aceasta trebuie să aibă o experiență de muncă în procuratură de cel puțin 10 ani și să nu fie membru al vreunui partid politic cu cel puțin 3 ani înainte de a candida la acest post. Preşedintele ţării poate refuza motivat candidatura în termen de 30 de zile, iar Consiliul Superior al Procurorilor va propune un alt candidat.
Proiectul de lege mai prevede mecanisme de promovare în funcții, dar și de sancționare a procurorilor care au încălcat legislația și repartizarea uniformă a volumului de muncă între procurori. La fel, documentul stabilește mai multă independență procesuală procurorilor, specializarea acestora pe anumite cauze și necesitatea funcționării procuraturilor specializate.
Totodată, documentul prevede că toți procurorii ar urma să primească de la stat salarii mai mari, începând cu anul viitor, care să fie aproape egale cu lefurile judecătorilor. În același timp, documentul prevede că procurorii, care au atins vârsta de pensionare și vor să lucreze, nu vor mai putea primi concomitent salariul şi pensia. Dacă vor alege să rămână în sistem, atunci procurorii vor primi doar salariul. Dacă un procuror va dori să ocupe funcţia de procuror-şef, atunci acest lucru va fi posibil doar prin concurs, iar funcția nu va putea fi deţinută decât 2 mandate consecutive.
În același timp, documentul stabilește că bugetul Procuraturii va fi elaborat cu participarea Consiliului Superior al Procurorilor şi propus spre aprobare Parlamentului. Acesta va fi administrat la nivelul Procuraturii Generale.
Pentru ca aceste prevederi să fie puse în aplicare, proiectul de lege cu privire la Procuratură trebuie să fie dezbătut și adoptat de Parlament.
Sursa: realitatea.md