Actualitate

Libertatea de exprimare – cuţit cu două tăişuri

La rândul său, Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei al R. Moldova a precizat: „Este de neconceput o ţară normală, dezvoltată, unde se respectă drepturile şi libertăţile cetăţenilor, fără o libertate a exprimării şi o independenţă a justiţiei”. Reprezentanţii justiţiei, prezenţi la dezbatere, au fost de acord că aceasta e o problemă acută şi că din cauza lipsei reglementărilor legale în domeniu unele hotărâri judecătoreşti vizând libera exprimare nu au fost corecte.

În cadrul Conferinţei a fost salutat studiul „Libertatea de exprimare şi defăimarea: prevederi legale şi practici reale”, care, potrivit autorilor este destinat atât jurnaliştilor cât şi reprezentanţilor legii. Vera Macinschi, Judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie, a mulţumit autorilor pentru studierea în profunzime a activităţii judecătoreşti şi pentru „înţelegerea unor greutăţi din instanţele de judecată”. Ea a precizat că, de obicei, cazurile care vizează instituţiile de presă şi libertatea de exprimare sunt foarte complicate din cauza coliziunii a câtorva drepturi fundamentale ale omului.

Tot ea a menţionat că nu este de acord cu una din concluziile CEDO care spune că persoanele politice, inclusiv „oamenii legii” trebuie să fie mai toleranţi cu „atacurile” presei. „Suntem şi noi oameni!”, a exclamat ea. În concluzie, reprezentanţii instituţiilor media au fost îndemnaţi să-şi manifeste liber, nestingherit, dar chibzuit, opinia, însă, în acelaşi timp să nu uite că libertatea de exprimare este ca „un cuţit cu două tăişuri”, vorba moderatorului conferinţei, Vasile Botnaru.

Olesea Osoianu
Stagiară la TIMPUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *