Externe

Liderul de la Kiev: „Nu cred că Putin va folosi aceste arme. Lumea nu îi va permite”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a reacționat, miercuri, după ce Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul cu armele nucleare, spunând că „lumea nu îi va permite” să facă acest lucru.

„Nu cred că el va folosi aceste arme. Nu cred că lumea îi va permite să folosească aceste arme”, a declarat liderul de la Kiev, într-un interviu acordat postului german BILD, potrivit Reuters și Digi24.

„Mâine Putin poate spune: în afară de Ucraina, vrem și o parte din Polonia, altfel vom folosi arme nucleare. Nu putem face aceste compromisuri”.

Ucraina și-a recucerit zone din teritoriul său după o contraofensivă fulger din ultimele săptămâni, provocând pierderi tot mai mari rușilor.

Mobilizarea lui Putin a venit ca răspuns la eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă, a afirmat Volodimir Zelenski.

„Vede că unitățile sale pur și simplu fug”, a spus liderul ucrainean, adăugând că Putin „dorește să înece Ucraina în sânge, inclusiv în sângele propriilor soldați”.

De asemenea, el a respins planurile celor patru regiuni ocupate de Rusia din Ucraina de a organiza referendumuri în perioada 23-27 septembrie privind aderarea la Rusia, spunând că acestea sunt o „scamatorie” care nu va fi recunoscută de majoritatea țărilor.

„Vom acționa conform planurilor noastre pas cu pas. Sunt sigur că ne vom elibera teritoriul”, a spus el.

Vladimir Putin, a ordonat miercuri mobilizarea parţială a rezerviştilor militari, în contextul planurilor de organizare a unor referendumuri pentru anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Astfel, în discursul de astăzi, Putin a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear” şi a afirmat că „reprezentanţi de rang înalt ai principalelor naţiuni NATO” au făcut declaraţii „despre posibilitatea utilizării armelor nucleare împotriva Rusiei”, fără însă a nominaliza pe nimeni.

„Celor care îşi permt să facă astfel de afirmaţii la adresa Rusiei vreau să le reamintesc că ţara noastră are diverse mijloace de distrugere şi, când este ameninţată integritatea teritorială a ţării noastre, pentru protejarea Rusiei şi a cetăţenilor, categoric vom folosi toate mijloacele de care dispunem. Nu este o afirmaţie menită să genereze confuzie”, a declarat Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *