CSI / RusiaInternațional

Marionetele lui Putin din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie anunță referendumuri pentru alipire la Rusia. Trei dintre ele vor începe vineri

Marți, autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat referendumuri de aderare la Rusia, dinspre Moscova venind imediat reacții pozitive. Cele două așa-zise republici populare din Donbas și Hersonul ocupat au și anunțat perioada de desfășurare a votului între 23 și 27 septembrie, în timp ce marionetele Rusiei din Zaporojie nu au precizat până acum vreo dată, transmite Hotnews.

Sincronizarea între autoritățile separatiste proruse din aceste regiuni ucrainene este evidentă, iar declarațiile de sprijin venite de cei mai vocali aliați ai lui Putin, precum Dmitri Medvedev, Serghei Lavrov și Veaceslav Volodin, președintele Dumei de stat, nu sunt o surpriză.

15:27. Într-o postare pe rețelele de socializare adresată lui Putin, Denis Pușilin, liderul separtist a autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR), a scris: „Vă cer, cât mai curând posibil, în cazul unei decizii pozitive la referendum – despre care nu avem nicio îndoială – să luați în considerare ca DPR să devină parte a Rusiei”.

15:23. Zona ocupată de Rusia a anunțat același interval pentru referendum ca și Lugansk și Donețk – 23-27 septembrie.

Anunțurile marionetelor Moscovei au venit unul după altul

În această dimineață, Vladimir Saldo, liderul pus de ruși în Herson, a afirmat că speră ca regiunea să devină „o parte a Rusiei, un membru cu drepturi depline al unei țări unite”. Saldo nu a menționat în primă fază data referendumului.

După câteva ore, liderii separatiști din Donețk și Lugansk au anunțat și ei „referendumuri”, ce vor începe în scurt timp, respectiv vineri, și vor ține până marțea viitoare.

Ulterior, un anunț similar a venit și din zona ocupată de Rusia din regiunea ucraineană Zaporojie. Aceasta ar putea organiza un referendum pentru aderarea la Rusia în zilele următoare, a spus un oficial local citat de Ria Novosti.

Oficialii din părțile din Ucraina controlați de ruși, inclusiv cele două regiuni separatiste din Donbas susținute de Moscova, Donețk și Lugansk (DPR și LPR) – au intensificat în această săptămână, într-o mișcare coordonată, pregătirile pentru referendumurile de aderare la Rusia, despre care se discută de mult timp.

Marionetele Rusiei, ce conduc o zonă ocupată ce reprezintă circa 15% din teritoriul ucrainean (o suprafață de mărimea Ungariei sau a Portugaliei), par să acționeze simultan pentru a solicita referendumuri privind aderarea la Rusia.

Omul rușilor din Herson vrea „securizarea regiunii”

De asemenea, Saldo a declarat că aderarea Hersonului la Rusia ar „securiza regiunea noastră” și ar fi un „triumf al dreptății istoriei”.

„Sunt sigur că liderii ruși vor accepta rezultatele referendumului”, a adăugat acesta. Ocupanții ruși controlează aproximativ 95% din teritoriul ucrainean Herson, în sudul țării.

Kremlinul a spus în repetate rânduri că această problemă a aderării la Rusia este o chestiune pe care trebuie să o decidă oficialii locali și cetățenii regiunilor respective, relatează sursa citată.

Rușii au cucerit orașul Herson, împreună cu provincia ucraineană din jur cu același nume, la scurt timp după declanșarea invaziei.

Trupele armate ucrainene au recâștigat o parte din teritoriul regiunii Herson în cadrul contraofensivei din ultimele săptămâni.

Medvedev și șeful Dumei de stat spun că susțin referendumurile

Declarațiile lui Saldo sunt în concordanță cu cele făcute de Dmitri Medvedev cu puțin timp înainte, tot marți, acesta cerând Kremlinului să îi lase pe separatiști să se alăture Rusiei.

La scurt timp după anunțul lui Saldo privind planurile pentru un referendum în Herson, șeful parlamentului rus a declarat că va susține aderarea regiunilor la Rusia.

„Astăzi, trebuie să sprijinim republicile cu care am semnat acorduri de asistență reciprocă”, a declarat Volodin, referindu-se la acordurile prin care Moscova a recunoscut DPR și LPR, înainte ca Moscova să-și trimită trupele de invazie în Ucraina, la 24 februarie 2022.

De asemenea și Lavrov a dat un semnal pozitiv într-o declarație la televiziunea rusă de stat: „Încă de la început… am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Inafara de singurii aliati ai Rusiei, adica Belarus, Coreea de Nord, Siria, probabil Iranul si dracu stie ce alta dictatura, oricum nimeni nu va recunoaste acele “republici”. Ma rog, Dodon tot le va recunoaste, dar momentan asta nu conteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *