Ultima oră

(LIVE din PARLAMENT) Andrian Candu este ales în funcția Speaker cu 59 de voturi. Parlamentul a ales 2 vicepreședinți: Palihovici de la PLDM și Vitiuc de la PCRM

60 de deputați au participat la alegerea Președintelui Parlamentului R. Moldova. Din cei 60 de deputați care au participat la vot, 59 au ales "Pentru" iar "Contra" – 1 deputat.

Președintele Parlamentului va fi ales prin vot secret și are nevoie de susținerea a cel puțin 51 de deputați.

Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Democrat au convenit astăzi asupra creării unei alianţe de guvernare fără Partidul Liberal. Actul de constituire a noii alianțe care se va numi Alianța Pentru o Moldovă Europeană (AME) a fost semnat de către liderul liberal-democraților Vlad Filat şi de preşedintele democraților Marian Lupu.

UPDATE Vlad Filat: PLDM împreuna cu PDm au convenit să-și asume responsabilitatea guvernării și chemăm ca astăzi toate fracținile să participe la alegerea conducerii Parlamentului, iar imediat după aceea să purcedem la desemnarea unui Guvern.

Marian Lupu: Cerem o pauză de 40 de minute pentru finalizarea unor proceduri tehnice de finalizare a instituirii noii guvernări.

Mihai Ghimpu: Mai corect ar fi să anunțăm o pauză de 4 ani. Succes, Vladimir Vladimirovici.

Parlamentul urmează să se întrunească astăzi în ședință, după ce ieri aceasta a fost din nou întreruptă, cele trei partide proeuropene nereușind să formeze o majoritate parlamentară din cauza disensiunilor dintre părți cu privire la partajarea funcțiilor.

Partidul Liberal a anunțat astăzi înainte de ședință că este gata să renunțe la Ministerul Transporturilor, care era mărul discordiei la negocieri, dacă i se oferă Ministerul Economiei sau cel al Finanțelor.

Liberalii speră că prin această decizie va fi relansat procesul de negocieri, în vederea creării unei alianțe de guvernământ pro-europene alături de PLDM și PD. Președintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că prin continuarea discuțiilor, reprezentanții celor două partide ar proba consensul la care s-a ajuns în prezența reprezentanților europeni. Totodată, PL insistă în continuare pentru aducerea unui profesionist din țările UE în funcția de Procuror general.

Până la această oră nici democrații, care optează pentru un Guvern minoritar PLDM-PD și nici liberal-democrații care au evitat să dea un răspuns la această propunere, nu au comentat declarațiile liberalilor.
 
Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *