(LIVE DIN UCRAINA) SITUAȚIE CRITICĂ LA KIEV: Totalizări: 200 de răniți, dintre care 20 de jurnaliști. Poliția permite accesul provocatorilor „titușki” în Maidan

În cadrul ciocnirilor dintre poliție și protestatari, la 19-20 ianuarie, au avut de suferit 24 jurnaliști. Cel puțin astfel informează Institutul de informare în masă.
Printre victime se numără reprezentanți ai Canal 5 , 1+1 , ICTV, STB , Canal 24, Spilnobachenya, ziarul „Vesti”, LB.ua și alte mijloace media. Majoritate au suferit de la explozii de grenade și arme traumatice, folosite de ofițerii de poliție sau de „titușki”.
Astfel, la 20 ianuarie, la Kiev, mai mulți „titușki” (tineri cu pregătire atletică) au bătut fotojurnalistul de la LB.ua, Max Levine. El se întorcea la mașina lui, în dimineața de după evenimentele din 19 ianuarie pe strada Hrushevskovo Street . Tot luni, după cum s-a raportat, a fost rănită din armă pneumatică jurnalista Natalia Pesnea, de la postul TV 1+1. Printre victime se numără, de asemenea, jurnaliștii ruși Eugene Feldman și Dmitry Surnin, ex-redactor șef al ziarului „Moy Rayon”.
Mai mult, poliția a reținut unii jurnaliști. Forțele de securitate au clătinat autobuzul pe care se afla jurnalistul care transmitea pentru Canal 5, operatorul Dennis Savchenko, care a căzut ulterior. Polițiștii i-au rupt insigna de presă și l-au târât în duba poliției. Acum, acesta se află la domiciliu și are piciorul rupt. Operatorul TV al portalului „Spilnobachenya”, Vladimir Karagyaur, a fost acuzat la secția de poliție de furnizarea de benzină pentru fabricarea amestecuri explozive care au fost folosite de protestatari.
De altfel, în această dimineață au fost arestați doi jurnaliști de la Radio Liberty, unul dintre ei a fost acuzat că a „aruncat în polițiști obiecte interzise”.
În această dimineață se anunța numărul total de 200 de răniți.
[UPDATE 16.00] Tineri bărbați, cu identitate nedeterminată, și cu pregătire sportivă (Titușki), ai trecut fără obstacole în parcul Mariinskii.
Au intrat din partea str. Arsenalnaya și, iarăși fără obstacole, au putut trece cu ușurință printre obstacolele și gardurile păzite de soldații Min. de Interne. Fiind întrebat de un corespondent Espresso.TV, care sunt motivele pentru care acești tineri au acces liber în interior, un ofițer de poliție a refuzat să răspundă, să se legitimeze, iar apoi a fotografiat întreaga echipă de filmare.

Ulterior, acest tânăr ofițer de poliție, care permitea Titușki-lor să treacă, a explicat că respectivii sunt „cetățeni care efectuează o acțiune și să vin la o întrunire pașnică”. Totuși, jurnalistului nu i-a fost permis accesul.
Amintim că, în această dimineață, activiștii de pe Euromaidan au fost retinuți de către Bercut, la cererea „titușki", care se afla în parcul Mariinskii.
[UPDATE 12.00] Grupul de mediere format pentru reglementarea situației din Ucraina a început deja să lucreze, declară Partidul Regiunilor (PR). Despre aceasta informează Interfax-Ucraina, cu referire la deputatul popular din partidul Regiunilor, Anna Gherman.
Foto: facebook/Sergii Morgunov
Foto: facebook/Sergii Morgunov.
Foto: facebook/Sergii Morgunov.
„Grupul este condus de Andrei Kliuev, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei. În componența grupul mai intră ministrul Justiției, Elena Lucaș și consilierul președintelui Ucrainei Andrei Portnov”, transmite Gherman. Conform acesteia, grupul a propus opoziției să se întâlnească după-amiază, invitând-o să-și aleagă un reprezentant. PR a asigurat că echipa este pregătită pentru a da star tratativelor. Totuși, Gherman a adăugat că aceasta va fi prima întâlnire și la aceasta nu va participa președintele.
Amintim că, Kliuev este suspectat de implicare în agresarea protestatarilor din Maidan, la 30 ianuarie, iar Lucaș, până la 19 ianuarie, a poziționat Maidan-ul ca fiind acțiune violentă și justifica utilizarea forței de către poliție.
[UPDATE: 11.00] Confruntările de pe strada Hrushevskovo au fost reluate, informează portalul ucrainean de știri LIGA. Acum, acolo se află aproximativ două mii de oameni.
Din sunt explodate petarde. Femeile bat cu bastoane de metal în foi de tablă. Mulți oameni au venit în măști. Forțele Berkut împroașcă cu gaz.
Stada Hrushevskovo este blocată cu reziduuri de echipamente arse și de mai multe sute de membri ai forțelor de securitate, înarmați cu scuturi și un număr mare de autobuze de poliție. În fața acestor, merg fete care aruncă sare pe gheața formată în urma aplicării tunuri de apă.
Amintim că, pe strada Hrushevskovo, confruntările durează mai mult de 18 de ore, acestea s-au început ieri, la orele 16.00.
––––
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a promis că luni se va înfiinţa o comisie formată din reprezentanţi ai puterii şi opoziţiei, pentru a găsi o soluţie la criza politică, conform Digi 24. Cel puţin 100 de persoane, din care 70 de poliţişti, au fost răniţi în urma confruntărilor violente cu protestarii.
Peste 100.000 de persoane se află, duminică, în Piața Independenței din centrul Kievului, pentru a protesta în special împotriva adoptării recente de către parlamentul ucrainean a unor noi legi care înăspresc sancțiunile împotriva manifestanților, transmite AFP.
Poliţia a folosit, duminică, tunuri cu apă împotriva manifestanţilor pentru a încerca să pună capăt confruntărilor care au izbucnit la încheierea unei reuniuni masive în centrul Kievului, împotriva unor noi legi represive, relatează AFP.
Forţele de ordine continuau, de asemenea, să folosească gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare, în timp ce protestatarii aruncau cu pietre şi fumigene, potrivit unui jurnalist al AFP.
Live streaming video by Ustream
17:30
Ciocniri au izbucnit duminică după-amiază între manifestanţi şi poliţişti în centrul Kievului, unde aproximativ 200.000 de persoane s-au reunit pentru a protesta faţă de noile legi ce infensifică sancţiunile împotriva contestatarilor, relatează AFP.
Unii manifestanţi care încercau să treacă de cordonul realizat de poliţişti pentru a merge către Parlament au preluat controlul unor furgonete ale poliţiei. Forţele de ordine au răsp
16:45
UPDATE 16:45: Aproximativ 200.000 de persoane s-au reunit, duminică la prânz, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului pentru a protesta faţă de adoptarea recentă a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor, relatează AFP.
Pe o vreme cu temperaturi negative, protestatarii se îngrămădeau în interiorul şi în apropierea pieţei, denumită Maidan, ocupată de aproape două luni de opozanţii proeuropeni după refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE în favoarea unei apropieri de Rusia.
Zeci de manifestanţi aveau pe cap caserole, site sau cutii de carton sau purtau măşti de carnaval, ca semn al luării în derâdere a noilor legi adoptate la acest sfârşit de săptămână, care sancţionează persoanele ce protestează cu măşti sau şepci pe cap.
Liderii opoziţiei au făcut apel la organizarea acestei manifestaţii, cea de-a opta de la începutul protestelor faţă de preşedintele Viktor Ianukovici, în pofida unei decizii judecătoreşti anunţate miercuri, privind interzicerea oricărei manifestaţii în centrul Kievului până la 8 martie.
Liderii opoziției au făcut apel la această acțiune de protest, a opta de la începutul mișcării de contestare împotriva președintelui Viktor Ianukovici și a guvernului său, în pofida unei decizii luate de justiție săptămâna trecută și care interzice orice manifestație în centrul Kievului până la 8 martie.
Parlamentul ucrainean, dominat de parlamentarii Partidului Regiunilor (formațiunea de guvernământ), a adoptat joi o serie de legi denunțate de către opoziție ca o tentativă de a pune capăt acțiunilor de protest cu care se confruntă autoritățile de la Kiev de la sfârșitul lunii noiembrie, după suspendarea procesului de apropiere față de UE. Conform textelor adoptate, instalarea neautorizată a corturilor sau a estradelor în locuri publice va fi pedepsită cu 15 zile de detenție. Totodată, sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru persoanele care blochează clădiri guvernamentale, precum și măsuri și amenzi împotriva persoanelor care manifestează cu fața acoperită, cât și împotriva acelora care protestează în coloane de mașini.
Legile adoptate de parlamentul de la Kiev au fost calificate de SUA drept antidemocratice, iar UE și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele din Ucraina. Kievul, prin vocea ministrului său de externe Leonid Kojara, a reacționat la aceste critici, afirmând că acestea sunt un ‘amestec în treburile interne’ ale țării.
AGERPRES