Social

LIVE. Președintele României și Președintele Parlamentului European au sosit împreună la Chișinău

Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Parlamentului European (PE), Roberta Metsola au sosit împreună la Chișinău. Cei doi demnitari de rang înalt se vor alătura altor 45 de oficiali pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene (CPE), care are loc în localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, a declarat Serviciul de presă al Ministerului de Interne.

Astăzi, înainte de a ateriza pe Aeroportul de la Chișinău, Klaus Iohannis a făcut o postare pe contul său de Twitter următorul mesaj:

”De la București în Republica Moldova, alături de președintele PE, Roberta Metsola, pentru o întâlnire importantă a familiei europene, unită în jurul valorilor sale. Este un moment oportun pentru a arăta că Republica Moldova nu este singură, iar UE este alături de cetățenii Republicii Moldova în realizarea aspirațiilor lor europene legitime“, a scris președintele României.

România este un partener necondiționat al Republicii Moldova, care oferă sprijin concret în aspirațiile de aderare la UE, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale, se menționează în comunicatul instituției.

„România a inițiat, alături de Franța și Germania, înființarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova care generează asistență politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru procesul de reformă democratică. România a intervenit, de fiecare dată, cu asistență în gestionarea situațiilor de criză, cu care s-a confruntat și se confruntă Republica Moldova. Pe parcursul anilor, România a investit în viitorul Republicii Moldova, contribuind la dezvoltarea domeniilor educației și culturii. Totodată, acordă asistență în consolidarea capacităților de apărare și securitate națională. România a susținut  operaționalizarea Hub-ului de Securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova pentru asigurarea climatului de securitate pe centura de securitate estică a Europei”, subliniază reprezentanții instituției.

Vă amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în repetate rânduri că România a fost și va rămâne un promotor vocal al răspunsului european ferm de sprijin al rezilienței și al securității R. Moldova.

Totodată, în contextul sosirii la Chișinău a președintelui PE, Roberta Metsola, se menționează că PE s-a angajat să susțină Republica Moldova în parcursul său european.

„Anul acesta, Parlamentul European a adoptat Rezoluția nr.223/2595 din 19 aprilie 2023 prin care a solicitat Comisiei și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la UE până la sfârșitul acestui an, urmare a îndeplinirii celor nouă condiționalități”, se arată în comunicatul MAI.

Delegația Finlanda, reprezentată de către prim-ministrul în exercițiu Sanna Marin, de asemenea a ajuns în R. Moldova. Este pentru prima dată când oficialul se află într-o vizită oficială la Chișinău.

În mesajul său adresat cetățenilor Republicii Moldova, prim-ministrul în exercițiu a menționat despre importanța schimbului de opinii și cooperarea strânsă între UE și parteneri.

„Mulțumim, Moldova, pentru găzduirea noastră. Vă vom susține! Moldova nu este singură”, se arată în mesajul oficialului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *