Actualitate

LIVETEXT: Criza în Grecia. Oamenii își fac provizii de alimente și combustibili

Referendumul convocat pentru 5 iulie în Grecia reprezintă „alegerea suverană” a Atenei, dar plasează țara în fața mizei ‘fundamentale’ de a rămâne sau nu în zona euro, a declarat luni președintele francez Francois Hollande."Este dreptul poporului grec de a spune ceea ce vrea pentru viitorul său. Miza, care va fi fundamentală, este de a ști dacă grecii vor să rămână în zona euro", sau dacă "își asumă riscul de a ieși", a declarat Francois Hollande. Acesta a deplâns decizia Atenei de a rupe negocierile cu creditorii: "Regret această alegere".

Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat vineri organizarea, la 5 iulie, a unui referendum în legătură cu acceptarea sau nu a condițiilor puse de creditorii Greciei (UE, BCE, FMI), condiții pe care el le-a calificat drept ‘umilitoare’.

17.48: Premierul italian Matteo Renzi crește presiunea asupra lui Tsipras: referendumul nu e despre Tsipras vs. Comisia Europeana, ci despre euro vs. drahma (Twitter)

17.22: Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, face apel la greci să voteze DA la referendum.

16.41: Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel (social democrat), declarație dură la adresa premierului grec: Politicile și ideologia lui Tsipras pun în pericol întreaga Zona Euro.

15:35 Guvernul grec a afirmat că se indoiește de sinceritatea lui Jean-Claude Juncker, replicând la afirmațiile șefului Comisiei Europene.

„Indiciul necesar pentru buna credință și credibilitate într-o negociere este sinceritatea”, a afirmat purtătorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, citat de AFP.

15.17: Marea Britanie: Reuniune de urgență a premierului cu guvernatorul Băncii Angliei și ministrul de Finanțe pentru o soluție de rezervă în cazul Grexit.

14:20 Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a cerut luni Europei să nu cedeze în fașa guvernului grec, denunțând "iresponsabilitatea" premierului Alexis Tsipras.

"Dacă Europa, euro dă senzația că cedeaza va fi afectată credibilitatea întregului sistem european", a declarat fostul președinte, citat de AFP.

"Prin iresponsabilitatea primului său ministru, Grecia s-a autosuspendat din zona euro", a acuzat Nicolas Sarkozy.

14.10: Juncker despre decizia lui Tsipras de a face referendum: Am vazut egoism, jocuri tactice, jocuri populiste. După toate eforturile mele, mă simt trădat.

14.08: Atac al lui Jean Claude Juncker la adresa guvernului Tsipras: Alte țări europene au luat "decizii foarte dificile" (aluzie la faptul că Grecia nu face reformele pe care alte țări le-a facut în ultimii ani).

14.06: Angela Merkel: Dacă euro eșuează, UE eșuează.

13:52 Rusia se declară "ingrijorata" de faptul că evenimentele din Grecia ar putea avea consecințe asupra întregii UE, și asta în ciuda faptului că Rusia a intreținut iluzia guvernului grec că poate fi o alternativă la ajutorul financiar din partea UE.

"Moscova urmărește foarte atent dezvoltările din Uniunea Europeană în contextul crizei financiare din Grecia", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, citat de Reuters.

"Suntem foarte îngrijorați de posibile consecințe negative pentru întreaga UE", a subliniat el.

13.29: Reporterii The Guardian transmit că încep să apara crize de carburanți (exemplu în Creta) și cazuri de supermarketuri luate cu asalt de localnici.

13:05 Societatea britanica William Hill a anuntat că nu mai primește pariuri privind o posibila ieșire a Greciei din zona euro în acest an, în fața afluxului de oameni care mizau pe acest scenariu, scrie AFP.

"Într-o situație atât de volatilă, în care evenimentele pot evolua foarte rapid, este dificil să ne asiguram că avem cote foarte precise", a explicat Graham Sharpe, purtător de cuvant al societății.

Înainte de îchidere, William Hill oferea o cotă de 2/9 (pariind 9 lire, câștigi 2) pentru faptul că Grecia rămâne în zona euro în acest an. Cota pentru Grexit a fost adusă de la 5/1 la 3/1 (pariind 1 lira castigi 3).

11.59: Prețul petrolului a scăzut luni cu 1 dolar (a ajuns sub 62 de dolari barilul), cel mai mic în ultimele trei săptămâni (Reuters).

11.55: Banca Centrală a Elveției anunță că a intervenit în piață pentru a slăbi francul (moneda de refugiu în caz de criză), care se apreciase prea mult față de euro și afecta exporturile elvetiene (Guardian).

11.54: Cea mai slabă zi pentru indicii europeni bursieri din 2011 până acum (Reuters).

11.28: Masură de ultimă ora a guvernului elen pentru a preveni penuria de combustibil: transportul public din orasele unde acesta e gestionat de guvern va fi gratuit între 29 iunie și 6 iulie. Ideea e ca cetățenii să nu mai dea navala la stațiile de carburant.

11.26: Ministrul francez al Finanțelor admite ceea ce pare deja să aibă un mare grade de probabilitate: ieșirea Greciei din Zona Euro. "Există întoatdeauna această posibilitate, acest risc", a spus Michel Sapin la Radio France Inter.

11.15: Principalele burse europene au deschis cu scăderi puternic, de peste 4%. Cele mai mari scăderi le înregistrează acțiunile băncilor, ajungând și la 14% față de sedința de vineri.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *