Timpul Local

Locuitori din Bulboaca se plâng că cineva vrea să-i lase fără pământ

Liubovi Morari, localnică, a declarat pentru Info-Prim Neo că are aproximativ 10 ari de pământ, care i-au fost repartizaţi cu 20 de ani în urmă. Pământul este chiar lângă drumul naţional. În primăvară când a plecat să-l semene aproape jumătate era deja cultivat. „La Primărie mi-au spus că ne-au mutat locul. Cum vine asta? Toţi stau la locul lor, dar anume la câţiva oameni li s-a schimbat”, spune femeia, care crede că cineva este interesat să obţină terenurile de lângă drum, care valorează mai mult. Localnicii vorbesc despre o persoană care ar fi ocupat aproape 50 de ari de pământ lângă drum.

Pavel Antoci, un alt locuitor din Bulboaca, a spus că în cazul lui e vorba de 5 ari, pe care la fel din primăvară îi lucrează altcineva. Bărbatul susţine că a încercat să vorbească cu cei care îi cultivau terenul, dar a fost luat la bătaie. „Am titlu pe acest pământ. Primăria spune că nu ştie nimic, dar cum să nu ştie dacă autorităţile împart pământul”, spune bărbatul.

Solicitat de Info-Prim Neo, primarul satului Bulboaca, Nicolae Bălănel, a declarat că e vorba de o problemă complexă, care necesită timp pentru a fi rezolvată. Pământurile au fost împărţite acum 20 de ani, iar câţiva ani în urmă fosta conducere a localităţii a operat modificări în harta cu pământuri. „S-a împărţit pământul şi care era pe loc şi-a ales. Altora li s-a dat pământ prin locuri îndepărtate, unde nu creşte nimic. Eu îi înţeleg pe oamenii care au lucrat aceste terenuri ani de zile, au pus îngrăşăminte, dar trebuie să ne adunăm împreună şi să clarificăm lucrurile”, a spus primarul.

Potrivit edilului, e nevoie să se meargă împreună cu oamenii la fiecare teren în parte. Există cazuri când au fost eliberate 2 titluri pentru acelaşi loc. Nicolae Bălănel a mai spus că mulţi ani la rând autorităţile au făcut ce au vrut cu pământul, şi primăria, şi consiliul local. „Au rezolvat chestiuni personale, încât nu le mai dai de capăt. Şi-au ales toţi pământul. Acolo unde au fost mai bune le-au împărţit la rude. Harta nouă s-a făcut prin 2005-2006. Să vină toţi ca să ne clarificăm”, a conchis primarul.

Contactat de Info-Prim Neo, Parascovia Gâncu, primar în perioada 1999-2007, neagă acuzaţiile la adresa fostei conduceri. „Pământul nu l-am luat eu în buzunar, este hartă şi nu au decât să verifice”, a menţionat Parascovia Gâncu. Ex-primarul spune că atunci când s-au împărţit pământurile au fost acordate şi titluri provizorii. Respectiv, fiecare trebuia să ţină cont de acest lucru şi acum să nu dea vina pe altcineva.
 
Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *