Editorial

Locul nostru în biserică

Cred că deja aici e evident ce ar trebui să fie pentru noi biserica: e împărăția lui Dumnezeu pe pământ. Cât de mult conștientizăm acest lucru? Ca orice împărăție și biserica are câteva porți prin care se poate intra, câteva încăperi în care se poate rămâne.

Dacă botezul e poarta împărăției, să nu uităm în niciun caz Cina. Cel care nu stă la masa împăratului nu se poate considera prietenul lui. Și aici am în vedere importanța Sfintei Liturghii. E un fel de odihnire în drumul nostru. Pâinea cerească (Ioan, capitolul 6) care s-a coborât din cer și fără de care nu putem noi urca în cer. De aceea spunem că cea mai importantă slujbă a bisericii e liturghia, fiindcă acolo primim pâinea cerească: sfânta împărtășanie.

Însă așa cum ne avertizează Evanghelia, nu putem intra la ospățul Împăratului dacă nu suntem îmbrăcați corespunzător. Și aici lucrează celelalte taine, cele care curăță haina noastră de lumină primită la botez. Spovedania și maslul. Dar ca spovedania să lucreze în noi e nevoie de schimbarea vieții, de căința noastră sinceră, de îndreptarea noastră. Și astfel, din biserică, revenim la viața noastră particulară, la osteneala pe care o depunem (sau nu) să devenim mai buni, să ne depărtăm de păcate.

Ne vedem, deci, siliți să ne analizăm și să ne întrebăm: biserica pentru noi e împărăție? Ne simțim părtași ai împărăției lui Dumnezeu când ne apropiem de Sfântul Potir? Înțelegem că biserica e o arcă pe o mare în timp de furtună? Conștientizăm că, până la urmă, cum spunea Sfântul Ciprian: nu există mântuire în afara bisericii?

Sau, din contra, vedem în biserică o simplă instituție la care apelăm de 3 ori în viață, convinși nu de puterea lui Hristos, ci de puterea noastră, siguri că mâinile noastre (nu ale Lui) ne pot ajuta să înotăm până la capăt pe o mare în furtună.

E nevoie, ca după afirmarea credinței noastre în Dumnezeu și în lucrarea lui Iisus Hristos, să înțelegem că toate celelalte le putem împlini doar în biserică, mireasa lui Hristos, Împărăția lui Dumnezeu pe pământ, pregustarea raiului ce va veni. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *