Lovitura de graţie pentru micul trafic de frontieră România – Ucraina
După mai multe amânări, ordinul preşedintelui ANAF de restricţionare a introducerii în ţară a mărfurilor aduse din ţările extracomunitare prin micul trafic de frontieră, care trebuia să intre în vigoare la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, şi-a restrâns aplicabilitatea doar la graniţa cu Ucraina şi stabileşte per ansamblu, o limită maximă a valorii mărfurilor care vor putea fi introduse în România prin vămile Halmeu, Sighet şi Siret la 300 de euro. Ordinul în cauză a restricţionat foarte mult cantitatea de produse accizabile ce poate fi introdusă în ţară, şi asta o dată la şapte zile. De parcă n-ar fi fost de ajuns pentru cei care se ocupă cu micul trafic prin Vama Halmeu, autorităţile ucrainene au introdus recent o altă măsură care a dat o lovitură dură micului trafic. Cetăţenii români care trec în Ucraina trebuie să aibă asupra lor 80 euro pe zi + 400 euro extra.
Restricţiile reintră în vigoare
Noile restricţii introduse de autorităţile române vor intra în vigoare azi. “Începând cu data de 15.02.2014 măsurile specifice de selecţie a călătorilor utilizând analiza de risc, în vederea efectuării controlului vamal, se vor extinde şi la birourile vamale de frontieră Halmeu şi Siret”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Generale a Vămilor din cadrul ANAF. În acelaşi comunicat de presă se mai arată că, potrivit constatărilor autorităţii vamale, au fost înregistrate cazuri în care călătorii introduc prin birourile vamale de frontieră Sighet, Halmeu şi Siret cantităţi de combustibili (motorină sau benzină), produse din tutun, alcool, zahăr, sau alte bunuri a căror valoare depăşeşte suma de 300 de euro, peste uzul personal, aceste introduceri neavând caracter ocazional şi neîndeplinind condiţiile de scutire prevăzute de reglementările comunitare şi legislaţia naţională. “Scutirile de taxe vamale, accize şi T.V.A. pentru bunurile aflate în bagajele personale ale călătorilor, precum şi pentru carburanţii aflaţi în rezervoarele standard ale autovehiculelor, sunt condiţionate de caracterul necomercial al acestor importuri, definit prin următoarele caracteristici: importurile au loc în mod ocazional; constau exclusiv în bunuri pentru uzul personal sau familial al călătorilor ori în bunuri cu destinaţia de cadouri; natura şi cantitatea acestora nu trebuie să indice că sunt importate din motive comerciale”, se mai arată în respectivul comunicat de presă. În situaţiile în care bagajele personale ale călătorilor conţin bunuri de natura celor care fac obiectul măsurilor de supraveghere avute în vedere, biroul vamal va solicita declararea în scris a acestor bunuri cu scopul de a verifica caracterul ocazional şi necomercial al introducerii de bunuri. Dacă în urma verificărilor efectuate se constată că bunurile declarate au caracter comercial nu este permisă introducerea de către călători a acestora pe teritoriul vamal al României, potrivit prevederilor legale în vigoare, se mai arată în comunicatul ANAF.
Cantităţi limitate de produse
Potrivit celor declarate de şeful Biroului Vamal Halmeu, Mihai Chiş, cetăţenii români vor putea introduce în ţară, o singură dată pe săptămână, o cantitate limitată de produse accizabile. Este vorba de maxim două pachete de ţigări, 100 de bucăţi de ţigări de foi (având maxim trei grame fiecare), 50 de trabucuri şi 250 de grame de tutun de fumat. De asemenea, este permisă introducerea în ţară a unui litru de băuturi alcoolice de peste 22 de grade, respectiv a doi litri de băuturi alcoolice sub 22 de grade, respectiv a patru litri de vin şi a 16 litri de bere. Cetăţenii români mai pot aduce din Ucraina un rezervor standard de carburant, precum şi zece litri de carburant în rezervor portabil pe vehicul. Autorităţile au restricţionat şi cantitatea maximă de zahăr ce poate fi introdusă în ţară la un kilogram.
Călătorii vor trebui să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale prin completarea “Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial”, care va fi pusă la dispoziţie gratuit de birourile vamale. Declaraţiile vor fi introduse într-o bază de date, astfel încât sătmărenii nu vor mai putea să aducă în ţară astfel de produse decât peste şapte zile de la depunerea declaraţiei anterioare.
Autorităţile ucrainene mai dau o lovitură
Autorităţile ucrainene au introdus recent o altă măsură care a dat o lovitură dură micului trafic. În 19 decembrie 2013 a intrat în vigoare OUG a Cabinetului de Miniştri al Ucrainei Nr.84 potrivit căreia fiecare cetăţean străin (inclusiv cetăţeanul român) şi apatrid, pentru a intra şi călători în Ucraina, trebuie să prezinte adeverinţă de venituri salariale sau confirmarea fondurilor (numerar) în valoare de 80 euro pe zi + 400 euro extra. Controlul asupra disponibilităţii financiare adecvate se face la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Ucrainei, în cadrul eliberării vizelor pentru a intra în Ucraina, la punctele de trecere a frontierei de stat, controlul de frontieră, precum şi la organe regionale ale Serviciului de Stat pentru Migraţii, în cadrul prelungirii şederii pe teritoriul Ucrainei şi aprobarea invitaţiilor la străini şi apatrizi pentru a obţine o viză în Ucraina.
În urmă cu câteva zile, Consulatul General al Ucrainei la Suceava a atras atenţia cetăţenilor români care vor solicita trecerea frontierei de stat în Ucraina să fie gata pentru prezentarea (verificarea) scopului călătoriei şi disponibilităţile financiare adecvate în conformitate cu normele de drept din Ucraina.
Ultima aprovizionare înainte de restricţionare
Noile reglementări au dat lovitura de graţie micului trafic cu Ucraina. Cei care se ocupă cu acest trafic abia mai câştigau ceva bani de pe urma zahărului şi a combustibilului, după ce cantitatea de ţigări a fost restricţionată continuu în ultimii ani, ajungând în prezent la două pachete de ţigări de persoană. Scăderea traficului poate fi observată cu ochiul liber în Vama Halmeu. Dacă mai demult se formau cozi kilometrice la intrarea în ţară, acum autoturismele vin atât de rar încât nu se mai formează cozi absolut deloc. O creştere semnificativă a traficului s-a înregistrat în cursul zilei de joi din partea cetăţenilor români care au trecut în Ucraina pentru a-şi face ultima aprovizionare înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor. Astfel, dacă într-o zi normală prin vamă treceau în jur de 80-140 de autoturisme, în cursul zilei de joi numărul maşinilor care au intrat în ţară a fost de 240- 250 de maşini. Toate persoanele care au tranzitat Vama Halmeu în ultimele zile au fost informate despre reintroducerea restricţiilor, distribuindu-li-se copii ale comunicatului de presă emis de ANAF, prin Direcţia Generală a Vămilor. Cei care îşi câştigau existenţă de pe urma micului trafic cu Ucraina s-au resemnat, afirmând că noile restricţii fac total nerentabilă această activitate.
Szasz Lorand
Sursa: http://www.gazetanord-vest.ro/2014/02/lovitura-de-gratie-pentru-micul-trafic-cu-ucraina/