Economie

Lovitură de teatru: Egiptul, cel mai mare importator de grâu românesc, a decis să nu mai cumpere din UE și Rusia

Programată pentru marți, următoarea licitație a companiei egiptene GASC (compania de stat pentru achiziții de alimente) va avea loc fără participarea grâului rusesc și european, au declarat experții pieței cerealelor pe canalele lor de Telegram.

Organizatorii licitației așteaptă participarea grâului din SUA, Canada, Australia, Argentina, Brazilia pe baza C&F cu plata în 180 de zile. Livrările de cereale sunt programate între 16 și 30 septembrie, între 1 și 15 octombrie, între 16 și 31 octombrie, între 1 și 15 noiembrie. Cerealele provenite din Rusia și Uniunea Europeană nu sunt admise la licitație.

Cea mai mare cantitate de grâu românesc a fost exportată, în ultimii ani, în Egipt, dar și în alte țări precum Siria, Iordania, Liban, Iran, Turcia sau Vietnam.

“Această licitație este foarte asemănătoare cu un experiment. Cel mai mare cumpărător de cereale a decis să testeze canalele alternative de aprovizionare, atât în ceea ce privește volumele de aprovizionare, cât și prețurile”, a declarat Eduard Zernin, președintele consiliului de administrație al Uniunii exportatorilor de cereale, pentru Interfax.

“Conform estimărilor noastre, țările UE, care au participat agresiv la primele licitații din acest sezon și și-au selectat semnificativ potențialul de export, vor reduce semnificativ oferta până în octombrie-noiembrie, astfel că GASC are nevoie de noi furnizori care să poată echilibra volumele din Marea Neagră”, a spus el.

Un alt motiv pentru încercarea de diversificare a livrărilor, potrivit lui Zernin, ar fi faptul că Comisia Europeană se teme de secetă pe aproape jumătate din teritoriul său în această vară. Acest lucru poate duce la o reducere semnificativă a randamentului.

“Semnificația evenimentului nu este foarte clară, cu excepția faptului că le reamintește europenilor și Rusiei că lumea nu se învârte în jurul lor. Grâul american SRW va merge liniștit la un preț, dar de obicei egiptenii nu-l iau”, a scris șeful SovEcon, Andrey Sizov, pe canalul său de Telegram.

După cum a declarat Sizov pentru Interfax, principalul mesaj este că GASC ar putea foarte bine să cumpere grâu american la un preț cu câteva zeci de dolari mai mic decât cel din Rusia și UE. Potrivit rezultatelor anului agricol trecut (iulie 2021 – iunie 2022), Egiptul închide topul primilor 3 cumpărători de grâu rusesc cu un volum de 4,9 milioane de tone (potrivit ProZerno).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *