Politică

LOVITURĂ pentru fugarul Șor. Băncile comerciale din R. Moldova refuză să colaboreze cu Partidul „Renaștere”

Mai multe bănci comerciale din Republica Moldova au refuzat să deschidă conturi bancare Partidului „Renaștere”, considerat drept formațiune satelit al fostului Partid „ȘOR”. În răspunsurile prezentate, băncile au menționat că relația cu „Renaștere” nu corespunde politicilor instituției financiare, iar în alte cazuri au anunțat că există suspiciuni, precum că partidul respectiv este implicat în activități ilicite, scrie Deschide.md.

Potrivit informațiilor prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC), factorii de decizie din cadrul „Eximbank” au dispus închiderea contului bancar existent al partidului.

„Banca nu inițiază sau menține relații de afacere cu clienți ce nu corespund politicilor băncii, în special cerințelor de securitate”, se arată în răspunsul expediat către CEC.

De asemenea, „Euro Credit Bank”, „Victoriabank”, „FinComBank” și „Moldova Agroindbank”au anunțat că există „suspiciuni în legătură cu faptul că unii membri sau însuși partidul vizat este implicat în activități ilicite”.

Ce ține de „Comerțbank”, instituția financiară a menționat că „nu dispune de sisteme informaționale care să permită deschiderea și deservirea conturilor curente pentru partidele politice”.

Menționăm că Partidul „Renaștere” este considerat drept satelit al Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional acum trei luni. Formațiunea a fost fondată de decedatul deputat Vadim Mișin. În ultimii ani, la cârma partidului se afla fiul acestuia, Serghei Mișin.

În perioada toamna-iarna 2022, Serghei Mișin a participat la multiple proteste organizate de Partidul „ȘOR”. Ulterior, 4 deputați socialiști au anunțat că părăsesc formațiunea și aderă la „Renaștere”. Este vorba de Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Înainte de a adera la „Renaștere”. Bolea și Suhodolski au mers la Tel-Aviv, unde au avut o întrevedere cu politicianul fugar Ilan Șor.

La fel, în ultima perioadă la formațiune au aderat zeci de consilieri locali/raionali și primari, care anterior au făcut parte din PSRM. Ca urmare, Partidul Socialiștilor l-a acuzat pe Ilan Șor și oamenii acestuia de coruperea membrilor săi de partid.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *