CSI / Rusia

Lukașenko, aliatul fidel al lui Putin, îl invită pe Biden la Minsk pentru a discuta despre ”încheierea războiului” în Ucraina

Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko, comentând vizita planificată a preşedintelui SUA, Joe Biden în Polonia, l-a invitat pe şeful Casei Albe la Minsk pentru a discuta despre ”încheierea războiului” în Ucraina şi a asigurat că, în acest caz, şi președintele rus Vladimir Putin ”va veni” în capitala belarusă, potrivit agenţiei de presă oficiale belaruse Belta.

Într-o întâlnire cu reprezentanţi ai presei străine şi din ţara sa, joi, 16 februarie, Lukaşenko a declarat că partea belarusă este gata să-l primească la Minsk pe preşedintele SUA pentru o ”discuţie serioasă pentru a se pune capăt războiului”.

”Dacă are dorinţă – spuneţi-i asta prin canalele dumneavoastră -, noi suntem gata să-l primim la Minsk şi să discutăm serios cu el. Dacă vrea pace în Ucraina”, a declarat dictatorul Lukaşenko.

”Şi chiar şi Putin va veni la Minsk şi atunci am putea să ne întâlnim în trei aici: doi ”agresori” şi un preşedinte ”iubitor de pace”. De ce nu?”, a mai adăugat președintele belarus, promiţând să trimită un avion Boeing pentru Biden în Polonia în cazul în care preşedintele SUA va fi de acord.

”Avem o sumedenie de aeroporturi internaţionale. Avionul său Air Force One ar putea să aterizeze pe unul dintre ele”, a spus el, adăugând că fostul preşedinte american Bill Clinton ”obişnuia să vină aici cu avionul” prezidenţial. ”Şi aici, în prezenţa dumneavoastră, noi trei – garantez că Vladimir Putin va veni -, ne vom aşeza la masă şi vom rezolva întreaga problemă. Vom rezolva toate problemele aici”, a declarat Lukaşenko.

”Vom asigura siguranţă şi confort”, a mai spus acesta, anticipând totuşi că cel mai probabil Joe Biden nu va veni la Minsk.

Lukaşenko a profitat de această întâlnire cu presa pentru a ataca din nou Polonia, pe motiv că livrează arme Ucrainei, calificând-o drept ”hiena Europei”.

Astfel, într-o declaraţie separată, aliatul fidel al lui Putin afirmase joi că va ordona trupelor sale să lupte de Rusia, doar dacă un alt stat lansează un atac împotriva ţării sale, conform Reuters.

De asemenea, Lukaşenko, care a respins în mod repetat afirmaţiile Kievului şi Occidentului că ţara lui ar putea fi atrasă în războiul din Ucraina de partea Moscovei, a mai adăugat că intenţionează să se întâlnească vineri cu Vladimir Putin la Moscova, scrie Belta.

Menționăm că Rusia a folosit Belarus ca punct de lansare în invazia 2022 din Ucraina, declanşând ofensiva eşuată asupra capitalei ucrainene Kiev de pe teritoriul belarus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Incheierea razboiului acum ar insemna urmatoarele: pastrarea de catre Rusia a teritoriilor cucerite, ceea ce ar echivala cu o victorie a Rusiei, motiv pt care Putin ar fi vazut ca invingator de catre rusi. In aceasta situatie Putin si-ar pastra pozitia de tat necontestat si nimic nu s-ar clinti in Rusia. Opresiunea politica ar fi maxima in Rusia si relatiile ci Occidentul reci. Deci, avantajul ar fi numai de partea lui Putin. Invers, alungarra Rusiei din Ucraina ar insemna si alungarea lui Putin de la conducere si o dezghetare a vietii politice in Rusia. De aceea Occidentul nu are cum sa incheie razboiul in actualele conditii, ci numai dupa alungarea rusilor din Donbas. Nu cred acelasi lucru pt Crimea, dar posibilitatea este mica acolo, din pricina folosirii armei nucleare. La ora actuala incheierea razboiului este exclusa.

  2. @ mama , aveti dreptate ! Solutia ideala ar fi un pic de novicioc in cafeaua lui Putin sau comandou ukrainian care sa-l trimita in cazan cu Stalin ! Iadul il asteapta cu flori de smoala !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *