Internațional

Lukașenko, aliatul fidel al lui Putin, susține că NATO i-a forțat mâna să primească arme nucleare rusești pe teritoriul său

Belarus a declarat marți, 28 martie, că a decis să accepte găzduirea de arme tactice nucleare ale Rusiei pe teritoriul său după ani de presiuni puse de Statele Unite și aliații din NATO pentru ca Minskul să își schimbe orientarea geopolitică, relatează Reuters și Hotnews.

Astfel, într-un comunicat remis presei marți, ministerul de Externe al Belarusului a justificat decizia extinderii cooperării militare cu Rusia ca fiind o măsură de protecție față de Occident.

„În ultimii doi ani și jumătate Republica Belarus a fost supusă unor presiuni politice, economice și informaționale fără precedent din partea Statelor Unite, Regatului Unit și aliaților lor din NATO, precum și din partea statelor membre ale Uniunii Europene”, afirmă comunicatul de presă într-o aparentă referință la sancțiunile impuse împotriva Belarusului după fraudarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 și reprimarea brutală a opoziției care a urmat.

Uniunea Europeană dar și alte cancelarii occidentale nu recunosc rezultatul acestor alegeri marcate de fraude pe scară largă și în urma cărora autoritățile de la Minsk au susținut că Alexandr Lukașenko a obținut 80% din voturile exprimate.

„Având în vedere aceste circumstanțe și îngrijorările și riscurile legitime din sfera securității naționale care apar din ele, Belarus este forțat să răspundă prin întărirea propriei securități și a capabilităților sale defensive”, a adăugat comunicatul de presă remis marți de ministerul de Externe al lui Lukașenko.

Acesta a subliniat că planurile de a găzdui arme nucleare tactice nu contravin tratatelor internaționale privind neproliferarea nucleară întrucât Belarus nu va controla propriu-zis armele, acest lucru rămânând în mâinile Rusiei.

Vă amintim că președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că intenționează să amplaseze arme nucleare tactice în țara vecină, Belarus, un avertisment adresat Occidentului, în timp ce acesta își intensifică sprijinul militar pentru Ucraina.

De asemenea, dictatorul Putin a declarat că mișcarea a fost declanșată de decizia Marii Britanii de săptămâna trecută de a furniza Ucrainei muniții perforante pentru blindate care conțin uraniu sărăcit.

La 27 martie 2023, Lituania anunța că va solicita noi sancțiuni ca răspuns la planul Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, a declarat ministrul său de externe, anunță Sky News.

„Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacționeze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus și belarus. Ca una dintre măsurile de răspuns, Lituania va solicita adoptarea de noi sancțiuni”, a precizat ministerul de Externe al Lituaniei într-un comunicat de presă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *