InternaționalRăzboi

Lukașenko, principalul aliat al Rusiei, declară că Belarusul participă la războiul din Ucraina

Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a declarat că Belarusul participă la „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, dar fără să își trimită armata în țara vecină, relatează TASS și Hotnews.

„În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina, participăm acolo. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a declarat acesta marți la o întâlnire pe probleme de securitate militară de la Misk.

Totodată, Lukașenko a mai spus că obiectivul participării țării sale la războiul declanșat de Putin pe 24 februarie 2022, este „în primul rând de a preveni răspândirea acestui conflict pe teritoriul Belarusului, în primul rând”.

Potrivit agenției Belta, dictatorul bielorus a mai susținut că al doilea obiectiv al participării Belarusului la conflict este „pentru a preveni loviturile împotriva Belarusului sub pretextul unei operațiuni militare speciale a Poloniei, Lituaniei și Letoniei”.

„După cum am spus, nimeni nu va trage în spatele rușilor de pe teritoriul bielorus. Aceasta este participarea noastră”, a mai afirmat acesta cu referire la o declarație pe care a făcut-o în luna martie când a avertizat că armata bielorusă trebuie să împedice „un atac din spate” asupra forțelor rusești pe care Putin le-a trimis în Ucraina, relatează sursa citată.

Lukașenko se plânge că Ucraina își apără granița cu Belarusul

Marți, Lukașenko a mai declarat că Ucraina era îngrijorată de posibilitatea intrării Belarusului în lupte, dar că Kievul a fost cel care a trimis un grup de până la 15 mii de militari la granița republicii.

„[Ucraina] într-un cuvânt, nu doar s-a baricadat, ci și-a construit un zid. Ea efectuează constant recunoașteri optice, radio-electronice, radio-tehnice ale teritoriului nostru, trupelor, obiectivelor”, a afirmat el, acuzând că dronele ucrainene încalcă „adesea” granița de stat a Belarusului.

„Există provocări constante la graniță”, a mai susținut acesta.

Deși a permis trupelor ruse de invazie să folosească bazele aeriene bieloruse și să atace Ucraina de pe teritoriul său încă din prima zi a războiului, aceasta pare a fi prima dată când Lukașenko recunoaște deschis că participă la conflict.

Menționăm că statele occidentale au impus mai multe sancțiuni împotriva regimului său și a economiei bieloruse după izbucnirea războiului la sfârșitul lui februarie. Belarus a intrat în incapacitate de plată la jumătatea lunii iulie, la câteva săptămâni după Rusia.

Centrul de Analiză Politică Europeană nota într-o amplă analiză publicată la sfârșitul lunii august că principalele motive pentru care Lukașenko a rezistat presiunior făcute de Vladimir Putin să participe și militar la război țin de dimensiunea armatei bieloruse și a faptului că aceasta este necesară să îl protejeze pe dictator pe plan intern.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *