Editorial

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

În afară de resursele cheltuite pentru scrutinul prezidențial din acea zi, rușii au avut parte de o adevărată sărbătoare. Pentru ei au fost proiectate filme de propagandă și interviuri favorabile lui Vladimir Putin cu prietenii săi de pe tot globul, inclusiv cu ex-premierul italian, Silvio Berlusconi, fostul cancelar german, Gerhard Schroder. Mai mult decât atât, alegătorii au putut participa la tot felul de competiții și jocuri, care promiteau premii fabuloase. De exemplu, ei se puteau alege cu telefoane mobile sau tablete de ultimă generație şi ceasuri inteligente, dacă făceau cele mai bune selfie-uri din secţiile de votare și prezentau fotografii de familie care încurajau prezenţa la vot. Presa rusă scrie că și bloggeri, și artişti, şi sportivi celebri au umblat încolo și încoace, îndemnând lumea să voteze.

Dar toată această cacealma s-a produs în van. Nu a fost decât un joc al nebunilor, pentru că, indiferent de orice, Vladimir Putin, care conduce Rusia de 18 ani, a obținut al cincilea mandat de țar. După ce a intrat în lupta electorală fără niciun concurent real, alegerile de duminică au reprezentat pentru el un circ de zile mari.

Luni, când se vor trezi din somn, mahmuri și triști, rușii vor strânge mizeria rămasă pe ulițe și se vor reîntoarce la ros pesmeți prin cocioabele cui îi are, iar noul președinte vechi își va căuta liniștit de treabă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *