Politică

Luni, Maia Sandu va convoca CSS. Care este motivul?

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță că va convoca luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în legătură cu situația excepțională din justiție.

Anunțul șefei statului vine în contextul în care Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), transmite Ziarul de Gardă.

„Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova. Anunț că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție”, a declarat Maia Sandu.

Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat pe 17 martie 2023 în ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse doar două subiecte: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor. După ce timp de câteva ore, mai mulți magistrați au ținut discursuri în care au vorbit despre „salariile mici” și „influența politicului asupra sistemului judecătoresc”, s-a votat întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votării membrilor CSM. Întreruperea a fost anunțată până pe 28 aprilie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. De la ”judecată”, adică de la cap se împuțește starea națiunii, mai bine zis de la ”brânza” pe care vor s-o împartă magistrații, justițiarii republicii. Grija lor nu este țara care îi plătește cu ”salariile mici”, ci mai ales ”influența politicului”. Sigur că da, pentru mulți dintre ei, perspectiva că vor rămâne fără clientelă favorită și inevitabilă, schimbările nu sunt atractive, nu își pot imagina că nu vor mai putea să tragă ”un te miri ce” de foloase particulare. Teama paralizantă că și atotputernicii ”imparțiali” pot fi trași la judecată, nu îi leagă la ochi, ci le deschide ochii și le diminuează entuziasmul patri(ha)otic. Ei gândesc echilibrat, echidistant, adică între ochi și buzunar, aparență și realitate. Nu există nici un pericol ca ”Fiat iustitia, et pereat mundus!” să îi bage afară din meserie. Ce să-i faci, ce să crezi, ce să mai zici: ca la noi, la nimenea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *