Actualitate

Lupte de stradă în Georgia. Opoziția protestează acuzând fraude în alegeri. Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene

Zeci de mii de georgieni au ieşit duminică pe străzile capitalei Tbilisi, cerând noi alegeri şi acuzând autorităţile că au falsificat precedentul scrutin, care s-a încheiat cu victoria la limită a actualului partid de guvernământ, relatează Agerpres. Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, după ce o parte din aceştia au încercat să blocheze clădirea Comisiei Electorale, cerând demisia preşedintei instituţiei, Tamar Javnia. Manifestanţii au reacţionat la brutalitatea forţelor de ordine aruncând cu pietre.

Conform rezultatelor oficiale, la alegerile din 31 octombrie partidul „Visul Georgian” al miliardarului Bidzina Ivanişvili a obţinut puţin peste 48% din voturi, cu 2% mai multe decât partidele de opoziţie, care conveniseră ca în caz de victorie să formeze un guvern de coaliţie. Opoziţia, grupată în jurul Mişcării Naţionale Unite (MNU) a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, a refuzat să îşi preia locurile în parlament, afirmând că procesul electoral a fost afectat de fraude.

Mulţimea a transformat bulevardul Rustaveli, principala arteră a capitalei, într-o mare de drapele naţionale. Mulţi din demonstranţii din jurul sediului Parlamentului purtau măşti de protecţie împotriva coronavirusului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *