LUPU, FILAT și HADÂRCĂ după ceremonia de parafare a Acordului de Asociere cu UE
Cel puțin, de această părere este Vlad Filat, liderul PLDM. „Noi suntem la nivel de îndeplinire a tuturor conditionalităților într-o manieră exemplară”, a spus acesta.
Întrebat dacă RM ar trebui să aștepte presiuni din partea Rusiei până la semnarea acordului, Filat a spus că nu se așteaptă la amenințări și că se vor concentra planurile noastre naționale. „Prioritarea noastră națională este integrarea europeană”, a adăugat acesta. Întrebat dacă anul viitor RM va semna Acordul, Filat a răspuns că suntem obligaţi să o semnăm şi că acest lucru se va întâmpla.
De cealaltă parte, presa rusă l-a rugat pe Filat să comenteze politica RM privind unirea ţării noatsre cu România.„Eu nu voi vorbi despre planurile străine. Noi vom continua procesul de integrare europeană a RM, ceea ce înseamnă un stat independent şi suveran”.
Presa georgiană, de cealaltă parte, a fost curioasă să afle de ce au pornit discuţiile privind unirea Moldovei cu România, la care Filat a răspuns: „ Deoarece cineva doreşte ca, în jurul acestui subiect, să se speculeze. Noi urmărim construcţia unei ţări independente şi puternice, care ne-ar ajuta în procesul nostru de integrare”, a spus liderul PLDM.
În acelasi timp, Ion Hadârcă a spus despre eventuale presiuni din partea Rusiei că RM aşteaptă ca Rusia să elaboreze o atitudine constructivă, moderată şi de înţelegere a momentului crucial prin care trece RM. „Astăzi, tactica de rezolvare a problemelor politice prin presiuni este inacceptabilă”, a declarat acesta.
„R. Moldova a avut o prezență remarcabilă, astăzi dimineaţă, ea a fost laitmotivul discursurilor europene”, a spus Hadârcă.
Marian Lupu a spus însă că, acum, după parafare, „totul este în mâinile noastre, iar economia Moldovei nu trebuie sa funcţioneze doar pe remitenţe şi consum”.
Privind renunţul Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE, Lupu a spus că, în cazul în care Ucraina ar fi semnat Acordul, co-raportul de forţe şi echilibru în regiune era să fie complet altul și ar fi existat și o perspectivă diferită privind reglementarea problemei transnistrene. „Faptul că Ucraina nu a semnat nu ne face situaţia noastră mai uşoară. Ba mai mult, am putea să ne aşteptăm la anumite dificultăţi”., a explicat Lupu.
În ceea ce privește eventuale presiuni din partea Rusiei, Lupu a spus că perioada în care se desfăşoara olimpiada va fi calma, însă adevaratele presiuni le vom vedea în primăvara anului viitor”.
Victoria Puiu pentru TIMPUL, de la Vilnius