Politică

MAEIE condamnă ferm atacul cu rachete asupra localității Naslavcea: „Reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) reiterează condamnarea fermă de către Republica Moldova a atacurilor cu rachete asupra orașului Kiev și ai altor localități din Ucraina, inclusiv racheta doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean care a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, transmite Replicamedia.md.

„Aceste atacuri care escaladează în continuare situația de securitate reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar care interzice țintirea civililor și a infrastructurii acestora. În această dimineață, responsabilii de la MAEIE au fost în legătură cu ambasada țării noastre în capitala Ucrainei asigurându-ne că tot personalul este în siguranță și monitorizează cu atenție evoluția evenimentelor. Cetățenii moldoveni din Ucraina se pot adresa în cazul oricărei necesități ambasadei de la Kiev sau consulatului de la Odesa pentru asistența consulară de specialitate”, se menționează în comunicatul MAEIE.

Ministerul de resort menționează că atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei aduc prejudicii economice și sociale enorme întregului continent european, inclusiv cetățenilor Republicii Moldova care resimt efectele războiului din vecinătatea noastră.

MAEIE condamnă în termenii cei mai duri utilizarea de către Rusia a resurselor energetice pe post de arme.

MAI a comunicat, la scurt timp după incident, că o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova și că au fost luate „toate măsurile de protecție în acest sens”.

Potrivit MAI, nu au fost înregistrate victime, dar, ferestrele mai multor case din satul Naslavcea, raionul Ocnița, au fost sparte de bubuiturile puternice.

Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineață a avut loc un atac rusesc cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, din teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 Km de barajul Naslavcea.

Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean.

În prezent, zona este încercuită de efectivele MAI pentru a se evita eventuale pericole, iar un grup de documentare se află la fața locului.

Menționăm că localitatea Naslavcea este blocată după explozia din această dimineață. Accesul este restricționat de oamenii legii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *