Social

Magistrații au decis. Marina Tauber poate părăsi teritoriul Capitalei

Deputata partidului neconstituțional Șor, Marina Tauber poate părăsi teritoriul Chișinăului. Astfel, magistrații Judecătorie Chișinău au dispus aplicarea unei pedepse mai blânde în raport cu parlamentara, învinuită pe patru capete de acuzare, pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, scrie Deschide.md.

Astfel, potrivit materialelor cauzei, Marina Tauber, participând în calitate de candidat desemnat de către Partidul „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți, în campania electorale din 21 noiembrie 2021, a recepționat de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor mijloace bănești în sumă de 9 752 000 lei, din care suma de 740 464,50 lei, a introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-a înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale, prin substituirea, ascunderea identității donatorilor, a volumului mijloacelor acumulate şi utilizate, iar ulterior rapoartele le-a semnat personal și înregistrat la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Tot aceasta, a acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al mun. Bălți din 21 noiembrie 2021, în sumă de 9 752 000 lei.

Menționăm că Tauber a fost reținută pe 1 mai, pe Aeroportul de la Chișinău, în rută spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. Aceasta a dat asigurări că nu intenționa să fugă din țară și susține că ar fi fost reținută din nou în contextul alegerilor din Găgăuzia.

Înainte de a fi reținută, aceasta a postat un mesaj video pe pagina sa de Facebook, în care a precizat că știe că urma să fie reținută, dar că are planificat un zbor în străinătate, acolo unde susținea că urma să își facă niște investigații medicale. 

La 28 aprilie 2023, Procuratura Anticorupție (PA) a depus un demers la judecătorul de instrucție să fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber a încălcat condițiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată ca să poată călători în Israel. Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală.

Menţionăm că Marina Tauber este cercetată penal în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Şor”.

Iar pe 7 iunie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis prelungirea mandatului de arest la domiciliu pe numele deputatei Marina Tauber cu încă 20 de zile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *