Social

MAI: Timpul de așteptare la punctul de control Leușeni-Albița, pe sensul de intrare în România, se va reduce începând de sâmbătă

Timpul de așteptare la trecerea frontierei moldo-române în punctul de control Leușeni-Albița se va reduce începând de sâmbătă, 15 aprilie, ora 08:00, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Începând de sâmbătă, autoritățile de frontieră din România şi Republica Moldova vor pune în aplicare pe sensul de intrare în România, controlul coordonat. Diferența faţă de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieșire din R. Moldova, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița, transmite Ziarul de Gardă.

Acest lucru înseamnă că cetățenii moldoveni, dar și cei străini, vor sta mai puțin timp în rând pentru a intra în spațiul Uniunii Europene, potrivit MAI.

„Paștele aduce stări frumoase oamenilor noștri, iar MAI vine cu un motiv în plus de bucurie și anume reducerea timpului de așteptare în punctul de control Leușeni-Albița, începand de sâmbăta aceasta, pentru cei care vor să își viziteze familiile, să meargă la studii sau la munca, în scop de afaceri sau în vacanță”, a afirmat ministra de Interne Ana Revenco.

Menționăm că marți, 11 aprilie, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat Acordul dintre Guvernele de la București si Chișinău privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova) pe sensul de intrare în România.

Autoritățile de frontieră și vamale din Republica Moldova și România au pus în aplicare luni, 10 aprilie, în regim de testare, controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, pe teritoriul României.

Acordul între R. Moldova și România privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România, a fost semnat joi, 9 februarie, de către ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, Ana Revenco și ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode.

Potrivit autorităților, controlul coordonat va demara de îndată ce vor fi finalizate toate procedurile interne, atât în R. Moldova, cât și în România și pregătirea infrastructurii necesare.

Documentul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parțial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *