EconomieInternațional

Mâna Rusiei în Parlamentul României: Presa din Austria scrie că legislația a fost modificată de PSD + PNL astfel încât să torpileze, din nou, extragerea gazelor din Marea Neagră

Mâna Rusiei în Parlamentul României: Der Kurier (Austria) scrie că legislația a fost modificată astfel încât să torpileze, din nou, extragerea gazelor din Marea Neagră, de către OMV.

Articolul apare la câteva săptămâni după ce deputații au adoptat un amendament care ar forța OMV să plătească taxa de solidaritate. Oficialii OMV au spus că amendamentul încalcă principiile Constituţiei.

În noiembrie 2022, Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), a acuzat guvernarea PSD că, prin OUG 114/2018, a alungat Exxon și a blocat investițiile în energie. El a spus, într-un interviu pentru Prima TV, că România putea avea cum gaze să exporte, dacă nu era această ordonanță.

Mâna Rusiei în Parlamentul României

„În sfârșit, totul părea să fi fost pe drumul cel bun. În România, blocajele fiscale pentru producția offshore au fost relaxate anul trecut, iar OMV dorea să dea, din vară, undă verde proiectului de anvergură „Neptun Deep” din Marea Neagră. Dezvoltarea uriașelor rezerve de gaze aflate la circa 170 de kilometri în largul coastei României este prioritate, sublinia CEO OMV Alfred Stern.

În timpul unei întâlniri cu Stern, în noiembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a cerut ca o decizie să fie luată înainte de sfârșitul anului”, explică Der Kurier situația de dinainte de intervenția legislativă a Parlamentului României.

Pentru extragerea gazelor din perimetrul Neptun Deep ar fi nevoie de patru miliarde de euro, dar ar însemna un pas uriaș pentru obținerea independenței de Rusia. „Dar acum proiectul Neptun Deep ar putea fi încheiat înainte de a începe”, arată publicația austriacă.

„O nouă măsură fiscală pune în pericol proiectul de miliarde de euro al OMV și Petrom „Neptun Deep”, oamenii din interior suspectează influența Rusiei în fundal”, susține Der Kurier.

La 29 martie, deputații au votat un amendament prin care vor forța OMV să plătească contribuția de solidaritate.

Amendamentul a fost votat de deputații PSD + PNL + UDMR cu 178 de voturi ”pentru”, 71 de ”abțineri” și 3 voturi au fost ”prezent nu votez”. Parlamentarii de la AUR și USR s-au abținut de la vot.

Amendamentul include în cifra de afaceri a companiilor echivalentul cantităților de mărfuri extrase sau produse anul trecut și anul acesta, dar care nu au fost vândute, și cele utilizate ca materie primă sau pentru consum propriu. Prețul luat în calcul nu va putea fi mai mic decât media cotațiilor internaționale de referință din 2022, respectiv 2023.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cum asa, OMV care a facut supraprofit de citeva mlrd de euro anul trecut sa nu plateasca taxa de solidaritate? Taxa pe care o plateste in UE, de ex. Asa ceva? La veto-ul Austriei de a intra vota intrarea Romaniei in Schengen nu era mina Moscovei, dar la plata taxei de solidaritate care e practicata in UE e mina Moscovei. Nu e vorba ca autoritatile romane vor ceda pina la urma, ei doar servesc cetatenii straini nu interesele Romaniei.

  2. Ce să ne mai mirăm degeaba – iată și exemple de conlucrare cu ”cărtițele” din România: Mircea Snegur a fost trimis de Ion Iliescu (la telefon) să „semneze CSI” (taman la 10 aprilie (1994)), două intervenții cu chestiunea reUnirii ale parlamentarilor Republicii Moldova la conducerea României au fost ignorate, ”marele patriot” Ion Hadârcă, care la cooptat ca vicepreședinte pe ”cârtița” Iurie Roșca și a semnat (ca vicepreședinte a Parlamentului) decretul de eliberare din arest a lui Igor Smirnov (la refuzul de semnare a președintelui țării Mircea Snegur și a Președintelui Parlamentului Alexandru Moșanu) – a fost până în 2020 senator în parlamentul României… Când oare în sfârșit România (și Republica Moldova) vor scăpa de coloana a 5-a a Rusiei ?

  3. Ia, ”Călin” ai luat-o hăisa. Tu de unde știi, că ”la veto-ul Austriei de a intra vota intrarea Romaniei in Schengen nu era mina Moscovei” ? Ia mai lasă propaganda, băiete !!!

  4. De ce va trebuie Schengen? Vreti sa va inlocuiasca immigrantii pt se vor opri in RO, EU vor trimite inapoi milioane. In cazul in care nu vreti sa ajungeti ca Franta, UK sau Germania uitati schengen, mai bine-i luati pe Moldoveni. Cit despre exploatari, ce nevoie aveti de straini? Ceausescu avea citeva platforme, unde sint? Le puteti inchiria de la Chinezi si extrage singuri parca la Ploiesti era Institutul de Petrol si Gaze.
    Nu ne vindem tara. O furam noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *