Manipula-te-aș!
Odată ajunși acolo unde s-au visat, se grăbesc să fure, să mintă și să mai fure. Așa trăiesc toată viața.
Mecanismul îl cunosc toți. Suntem manipulați să fim indiferenți, să nu ne informăm, să fim leneși și inerți. Mai mult, curiozitatea și inițiativa deseori sunt pedepsite. O populație de acest gen este una rentabilă și comodă.
Mă întreb, totuși, de ce această capacitate incredibilă de a manipula nu este direcționată spre scopuri mai nobile, rezultatul fiind avantajos pentru ambele părți. Dacă cei ajunși la conducerea țării (aici voi face abstracție de căile abordate de ei) ar gândi pe termen lung, ar conștientiza că, educând națiunea, pot, totuși, să-și păstreze stabil veniturile.
Așa cum interesul unui director este să-și motiveze angajații să se perfecționeze, să fie activi și creativi, la fel este și pentru deputați, miniștri. Așa cum pentru un șef este important ca un angajat bun să nu plece la concurenți, la fel, statul ar trebui să-și convingă cetățenii că au pentru ce rămâne în propria țară și să-i recucerească pe cei plecați.
Întrezăresc o sclipire în unii miniștri, o lumină în ochii lor, o tendință de a face schimbări spre bine, dar nicidecum de a educa o societate sănătoasă. Să nu uităm că totul începe de la cultură. De ce nu manipulați oamenii să-și cunoască artiștii, scriitorii, pictorii? De ce vă duceți la vernisaje și lansări de carte, doar fiindcă așa v-au sfătuit să faceți consilierii și agenția de PR din spatele vostru sau doar pentru că a fost un eveniment organizat „sub patronajul” vostru?
Unde vă sunt forțele manipulatorii atunci când atenția profesorului față de elev este direct-proporțională cu prețul cadoului primit de Crăciun? Unde sunt ele atunci când spectacolele de teatru se transformă în parodii rusificate a creațiilor literare sau dramaturgice, autohtone sau străine?
Manipulați-ne! Dar faceți-o frumos și nu doar spre binele vostru!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!