Mariana Jitari: „Vreau să-i provoc pe elevi şi profesori la cunoaştere”

A absolvit Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Orhei (1992), Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Facultatea de Filologie (1998), după care a urmat doctoratul la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (2004). A făcut stagii de formare în R. Moldova şi România. A activat în diverse proiecte: „Educaţie pentru Europa” (Timişoara), „Nu, corupţiei!” (Polonia), „Mediere şcolară”, SIEDO ş.a. A fost profesoară de limba şi literatura română la Şcoala nr. 10 din Chişinău (1994-1997). Din 2000 activează la Liceul „Spiru Haret” din capitală, unde, pe lângă orele de limba şi literatura română, mai este şi director adjunct pentru formarea continuă. Deţine gradul didactic superior.
Mariana Jitari e un nume cunoscut profesorilor din republică. Este autoare de concept al Curriculumului naţional la limba şi literatura română, precum şi la literatura universală. În afară de activitatea pedagogică, a iniţiat un club de lectură, ale cărui şedinţe au loc în fiecare sâmbătă. „Vreau să apropii copiii de carte. Am programat câte două ore, dar facem, de obicei, câte patru. Ne alegem un subiect de discuţie mai controversat. Elevii se documentează timp de o săptămână şi îl dezvoltă la această întâlnire. Eu vin de fiecare dată cu surse suplimentare, captivante – filme documentare, surse de istorie sau literare – şi îi provoc la discuţie. În plus, le propun diferite sarcini de creaţie: să scrie o lucrare artistică ori publicistică. Fiecare şedinţă se încheie cu pagina de jurnal, unde elevii îşi notează impresii, idei, lucruri descoperite, întrebări la care vor medita. Încerc să aleg subiecte de istorie, politică, economie, filosofie, artă şi la fiecare şedinţă avem neapărat şi un moment de lectură colectivă. La ultima întâlnire am citit din creaţia lui Stefan Zweig”, ne spune Mariana Jitari.
În calitate de director adjunct, a elaborat un ghid de implementare a curriculumului la literatura universală. A avut un şir de seminare prin mai multe raioane ale republicii, pentru a le explica profesorilor nu atât partea tehnică a curriculumului, la nivel de formulare şi compartimente, cât ceea ce ţine de concepţia şi viziunea didactică. „În acest mod, continuăm să organizăm traininguri, seminare cu profesorii, la care încercăm să-i convingem să deplaseze accentul de pe cunoştinţele teoretice, sterile – pe formarea de competenţe reale şi funcţionale, necesare elevului în integrarea în societate şi în viitoarea profesie. Vreau să provoc elevii şi profesorii spre cunoaştere”, afirmă interlocutoarea noastră.
În acelaşi scop, împreună cu un profesor de la acelaşi liceu, ea editează revista „Convorbiri didactice”. „Intenţia noastră a fost să dăm posibilitate profesorilor să-şi exprime un punct de vedere, dar şi să informeze cititorul despre inovaţiile în domeniul pedagogiei. De asemenea, îi ajut pe elevi să editeze ziarul „Vlăstarul” al liceului”, ne informează directorul adjunct al Liceului „Spiru Haret”.
În prezent, Mariana Jitari se pregăteşte pentru o nouă ediţie a Zilelor Spiru Haret, care vor avea loc la liceu în luna februarie. „Totodată, lucrez la un manual de literatură universală pentru clasele a XI-a şi a XII-a”, ne-a mai spus Mariana Jitari.