Externe

„Martiriu al suferinței”: Papa Francisc compară războiul din Ucraina cu „îngrozitorul genocid” din anii 1930

Papa Francisc a declarat miercuri că ucrainenii suferă astăzi de un „martiriu al suferinței”, comparând războiul din Ucraina cu „îngrozitorul genocid” din anii 1930 când dictatorul sovietic Iosif Stalin a ordonat înfometarea fostei republici sovietice, relatează Reuters și Hotnews.

Vorbind în fața a mii de credincioși în Piața Sfântul Petru în timpul audienței sale săptămânale, suveranul pontif a menționat Holodomorul, omorârea prin înfometare a milioane de ucraineni în iarna dintre anii 1932 și 1933 la ordinul lui Iosif Stalin.

„Sâmbăta aceasta marchează aniversarea a îngrozitorului genocid al Holodomorului, exterminarea prin foamete din 1932-1933 care a fost creată artificial de către Stalin”, a spus papa Francisc.

„Să ne rugăm pentru victimele acestui genocid și pentru atât de mulți ucraineni – copii, femei, vârstnici – care astăzi suferă martiriul suferinței”, a mai adăugat el.

Timp de sute de ani limba, cultura și identitatea ucraineană au fost suprimate în perioada în care teritoriul a făcut parte din Rusia, întâi sub Imperiul Țarist, iar apoi sub Uniunea Sovietică.

Ocupanții ruși au înlăturat monumentul Holodomorului din orașul Mariupol pe care l-au cucerit la jumătatea lunii mai, afirmând că acesta va fi dezmembrat și transformat în materiale de construcție.

Ce a fost Holodomorul invocat de papa Francisc

Adesea numită de istorici „Holocaustul uitat” al secolului XX, foametea Holodomor, cunoscută și sub denumirile de „Foametea Terorii” sau „Marea Foamete” în Ucraina, a dus la moartea a 3,5-5 milioane de ucraineni.

Însă estimările privind numărul real al victimelor variază foarte mult, o declarație comună a ONU semnată de 25 de state membre în 2003 recunoscând între 7 și 10 milioane de morți.

Foametea a fost instrumentată de autoritățile sovietice la instrucțiunile lui Iosif Stalin care a ordonat ca toate produsele agricole să fie scoase de pe teritoriul Ucrainei și oamenii lăsați să moară de foame ca parte a campaniei sale de reprimare a mișcării ucrainene de independență.

După începerea invaziei rusești pe 24 februarie, papa Francisc a menționat războiul din Ucraina în aproape toate aparițiile sale publice însă ocazional a fost puternic criticat din cauza unor comentarii ale sale.

De exemplu, într-un interviu acordat unei publicații iezuite în luna mai, el a spus că războiul de agresiune declanșat de Putin „poate a fost provocat într-un fel”.

„Nu vedem toată drama care s-a desfășurat în spatele acestui război, care poate a fost provocat într-un fel sau nu a fost prevenit”, a afirmat suveranul pontif. Întrebându-se retoric dacă este pro-Putin, el a spus că „nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spui un asemenea lucru”.

Un alt exemplu în acest sens a avut loc în luna august, când papa Francisc a descris-o pe Daria Dughina, fiica ultranaționalistului rus Alexandr Dughin, o victimă „inocentă” a războiului după ce aceasta a fost ucisă în explozia unei mașini-capcană lângă Moscova.

Comentariul său a fost criticat dur de ambasadorul Ucrainei la Vatican.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *