Masa de Crăciun: a cui este mai bogată
Ţinând cont de salariul mediu lunar al unui bugetar şi cel al unui ministru, am încercat să vedem dacă preferinţele gastronomice diferă în funcţie de buzunar. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în octombrie anul curent, venitul salarial al unui angajat din domeniul agricol nu a depăşit suma de 1725 de lei, în timp ce salariul unui constructor este în medie de peste 3400 de lei. Cei din domeniul transporturilor şi comunicaţiilor au avut în octombrie cu 300 lei mai mult decât constructorii, şi cu 1000 de lei mai mult decât comercianţii. Medicii şi asistenţii sociali au primit în medie 2830 de lei.
Angela Beneş,
medic epidemiolog
De Crăciun de pe masă nu lipsesc prunele umplute cu nuci şi frişcă şi fursecurile pe care le pregătesc cu mult drag. Nu ne dăm străduinţa să cheltuim pentru sărbători mai mult decât de obicei. Cu atât mai mult că nu e bine să faci abuz de anumite alimente.
Cred că ministrul nostru Hotineanu va consuma doar alimente sănătoase, deoarece este medic, mai cu seamă chirurg hepatolog. Mă gândesc că va avea o masă echilibrată, cu mai multe fructe şi legume şi mai puţine condimente, maioneze.
Vladimir Hotineanu,
ministrul Sănătăţii
De pe masa de Crăciun nu lipsesc niciodată tradiţionalele sarmale, friptura şi plăcintele, diferite salate. Sunt de neînlocuit prăjiturile de casă şi dulciurile. Mai există şi specialitatea casei – o raţă la cuptor, un iepuraş împlut, fiecare cu gustul lui.
Pentru masă cheltuiesc circa trei mii de lei şi mai mult pentru că vreau să simt că este sărbătoare. Dacă vin copiii de la Bucureşti, trebuie să cumpăr şi cadouri pentru nepoţi. Nu voi economisi anul acesta.
Sergiu, 26 ani,
angajat în domeniul construcţiilor
Dacă e sărbătoarea de Crăciun, masa trebuie să fie una mai specială cu tot ce e mai bun: mâncăruri din carne, tradiţionale. De aceea, îmi permit să cheltui în jur de 2000 de lei.
Ministrul Construcţiilor cred că va avea, însă, o masă mai bogată decât mine şi va cheltui nu mai puţin de 5000 de lei.”
Marcel Răducan,
ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale:
De Crăciun, prefer foarte multe bucate gustoase. Îmi place să fie pe masă multe feluri de salate, acompaniate de carne de viţel şi de pui. Nu ezit să mănânc o răcitură din cocoş cu mult usturoi, sarmalele tradiţionale – toate servite în sânul familiei. Nu vă pot spune care e bugetul de Crăciun, deoarece soţia mea are grijă de acest aspect.
Valeriu Mastaler,
şeful Ocolului silvic Durleşti
De Crăciun trebuie să fie o masă cu tot ce este posibil. Ce-i drept, după cum ne permite buzunarul – cu un salariu de 2100 de lei. Totuşi, dacă trebuie, vom împrumuta ca să facem o masă frumoasă, aşa ca la moldoveni.
Despre modul în care sărbătoreşte domnul Cosarciuc, cred că, dacă are salariul mai mare, va cheltui mai mult, bineînţeles.
Valeriu Cosarciuc,
ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare:
De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească bucatele tradiţionale – sarmalele şi răciturile. Petrecem această sărbătoare acasă, cu familia. De obicei, ne întâlnim cu familia feciorului meu, mama mea şi sora mea cu familia ei.
Dacă suntem vreo zece persoane, cred că se cheltuieşte în jur de 2000 de lei. Dacă mai avem şi un tort şi încă ceva la el, poate ajunge la 3000 de lei.
Renat, operator de telefonie
Ne străduim să punem pe masa de Crăciun câteva salate, carne la cuptor. Maximum o mie de lei voi aloca pentru cumpărăturile de Crăciun.
Bănuiesc că ministrul Oleinic va cheltui pentru sărbători vreo 30 de mii de lei. Nu ştiu ce îi place, dar bănuiesc că bucatele din carne, icre, peşte şi băuturi scumpe.
Alexandru Oleinic,
ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor
Noi Crăciunul îl sărbătorim de două ori, la 7 ianuarie ne adunăm cu toată familia, dar sărbătorim şi pe data de 24 decembrie, când ne întâlnim cu prietenii. La bunei tradiţional avem pe masă bucate moldoveneşti, nu lipsesc crăciuneii, grâul fiert specific nordului ţării, sarmalele şi răciturile.
În Ajun pe nou ne străduim şi noi să cheltuim cât avem, reieşind din bugetul familiei. Circa 400-600 de lei, mai mult nu cred. Mergem, de regulă, la restaurante care sunt cu tradiţii vechi.
Elena Uncu,
şoferiţă de troleibuz
De Crăciun vom încerca să avem pe masă de toate: răcituri, friptură salate şi fel de fel mâncăruri. Îmi planific să cheltuiesc cam 1000 de lei, aşa cât să-mi ajungă din salariu.
La masa ministrului n-am fost niciodată, dar nu cred că va cheltui 1000 de lei ca şi mine. Salariul lui de ministru nu se compară cu al nostru. Ei sărbătoresc prin restaurante, au deja meniurile de sărbătoare pregătite, nu sărbătoresc în familie ca noi.
Anatol Şalaru,
ministrul Transporturilor şi Infrastructurii drumurilor
Sincer, nu am preferinţe speciale pentru masa de Crăciun, întrucât soţia mea găteşte foarte bine şi ea aranjează masa de sărbătoare. De obicei, nu-i mare masa şi nici nu cumpăr mâncare. Mă duc la mama şi iau două găini şi e suficient.
Anastasia,
tânără specialistă
De pe masa de Crăciun în familia noastră nu lipsesc sarmalele, salata Olivie, gâsca la cuptor, dulciurile de casă cu gem de cireşe sau vişine.
De regulă, cheltuiesc foarte mult pentru masa de Crăciun, ajung chiar la o mie de lei. Cred că voi cheltui vreo jumătate de salariu, după care va trebui să economisesc un pic până la următorul.
Presupun că ministrul Cebanu va avea pe masă un purcel copt, vinuri din cele mai vechi. Va cheltui peste 10 mii lei pentru că, bănuiesc, că şi oaspeţii care îi va avea nu sunt deloc oameni simpli.
Ion Cebanu,
ministrul Tineretului şi Sportului
În general, nu prea cheltui de sărbători ţinând cont de faptul că sunt singur. De Crăciun mă aflu la părinţi. De aceea nu cheltui mai mult de 1000 de lei pentru masa de sărbătoare şi pentru cadouri. Şi chiar dacă ieşim cu prietenii în oraş, oricum nu cheltui mult.
Mircea,
comerciant cu amănuntul
Eu sunt dispus să cheltuiesc de Crăciun foarte puţin. O sută de lei. Ca să-mi iau o pasăre pentru răcitură şi atât, deoarece nu-mi permit mai mult. Mai ales că acum serviciile comunale ne storc de bani.
De aceea, nu ne comparăm cu miniştrii. Ei probabil pe masa de sărbătoare au icre negre. Dacă primesc salariul în euro şi mai au şi afaceri, îşi permit de toate. N-are ministrul Economiei salariul meu de vânzător.
Valeriu Lazăr,
ministrul Economiei:
De Crăciun, eu mă dau în vânt după sarmale. Dar, în rest, vom sărbători cu ce-a da Domnul. Însă nu mă pot plânge – sunt sănătos şi-mi pot permite. Crăciunul este sărbătorit în familie, aşa că toate detaliile despre cheltuieli merg pe mâna soţiei. Am încredere în ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!