Matematica şi limba română predate… la spital

Sala de festivităţi, orarul lecţiilor afişat în hol sau sunetul clopoţelului se înscriu perfect decorului şcolar, care te face pentru un timp să uiţi de pastile şi injecţii. Asistând la mai multe lecţii am simţit aceeaşi sete de cunoaştere din partea copiilor şi aceeaşi dăruire din partea pedagogilor ca într-o şcoală obişnuită. Şi doar lipsa gălăgiei specifice recreaţiilor şcolare, precum şi imposibilitatea de a surprinde un zâmbet pe feţele învăţăceilor şi a dascălilor din cauza măştilor de protecţie pe care le poartă amintesc de ambianţa de spital.
Ideea organizării acestei şcoli în cadrul spitalului aparţine Alei Danilov, profesoară la Liceul „Constantin Sibirschi” din Chişinău, care a venit cu respectiva propunere către administraţia spitalului. Mai bine de 20 de ani, pedagogi de la Liceul „Constantin Sibirschi” (dar şi de la alte instituţii) predau aici lecţii, asigurând astfel continuitatea procesului instructiv pentru copiii aflaţi la tratament.
Mihai Rusu, profesor de fizică şi matematică, lucrează aici de 18 ani şi zice că nu există bucurie mai mare decât atunci când eşti sănătos. Eugenia Barbovshi le predă copiilor bolnavi de tuberculoză limba română şi limba franceză încă din 1979, de la deschiderea şcolii. La început au fost organizate clasele I-VIII. Ulterior, numărul de copii a crescut şi s-a mărit şi contingentul de vârste, fiind formate clase până într-a XII-a. Profesoara spune că elevii care învaţă aici sunt sârguincioşi, mulţi dintre ei au note de 9 şi 10. Ea crede că, pe lângă tratament, copiii au nevoie şi de afecţiune, înţelegere. „În lipsa părinţilor, încercăm să fim cât mai aproape de ei şi să le oferim toată căldura sufletească pe care o avem. Ne bucurăm când pleacă acasă sănătoşi şi cu programul de studiu însuşit”.
Vicedirectoarea spitalului, Sofia Alexandru, este mulţumită de implicarea profesorilor de la Liceul „Constantin Sibirschi” în activităţile instructive cu copiii internaţi aici. În timpul liber copiii au posibilitatea să privească televizorul, să citească. Pentru ei a fost amenajată şi o sală de agrement, dotată cu tehnică muzicală performantă, iar în parcul spitalului a fost amenajat un teren de joacă pentru copii.
Victoria Tataru, pentru TIMPUL