Social

Medicul care nu-și trădează misiunea

Mă indispun asemenea păreri sau discuții și mă îndrept cu gândul că medici buni există, buni, chiar buni – adică cu o pregătire ireproșabilă, consacrați, pentru care Jurământul lui Hipocrates este buchea legii, este Biblia pentru credincioși, este masca cu oxigen pentru inima unui muribund.

Oameni, chemați să fie medici

Despre oameni în halat alb, pentru care am avut întotdeauna o mare admirație, am cunoscut altfel de mituri, precum că aceștia pot face minuni, adică ei îngrijesc, iar Dumnezeu vindecă (Hipocrates). Am întâlnit asemenea doctori, în calitatea mea de pacient, care sunt chemați să fie medici, care își fac meseria cu plăcere și din dragoste pentru oameni. În categoria medicilor consacrați este Lilian Cazacu, doctor în medicină, asistent universitar, de la Spitalul clinic central, un medic iubit de mulți, pentru care sensul vieții sale este îndreptat spre folosul și bunăstarea bolnavilor. De la vocea sa convingătoare, sprijinită pe o pregătire temeinică în medicină, și până la sala de operații sunt câteva etape de trecut: o examinare precisă a pacientului și speranța pe care o transmite doctorul Cazacu prin carisma sa, dar mai ales, prin abilitățile sale profesionale și prin puterea sa psihică. Are ceva foarte frumos în el, de aceea bolnavii vin cu ultimele puteri și pleacă convinși că pot concura cu… Hercule. Nu exagerez să-l venerez pe un doctor pentru care și weekendul este program de activitate, când lumea sa sunt pacienții pentru a căror sănătate a jurat. Iar pentru că asemenea specialiști nu trebuie invidiați, ci apreciați și iubiți, știu că doctorul Cazacu are o echipă puternică de medici, alături de care concurează la modul cel mai sănătos.

Puterea stă în echipă

Doctorul Lilian Cazacu știe că medicina cere mereu explorare, căutare. Și, după lupta îndelungată a doctorului în combaterea implacabilă a bolii, acesta simte necesitatea că are nevoie de perfecționare continuă. Dovadă este și teza sa de doctorat cu tema „Unele metode de profilaxie a hemoragiilor din varicele esofagiene la bolnavii cu hipertensiune portală”, conducător ştiinţific fiindu-i un alt medic de excepție, Alin Bour, doctor habilitat în medicină, conferenţiar universitar. De fapt, e o întreagă echipă, cu o morală armonioasă și înaltă, care donează zi de zi din notorietatea lor atâtor mii de oameni un singur lucru, dar atât de necesar – sănătate. Ei sunt oameni modești din fire, pentru că sunt prea inteligenți ca să mai aibă și orgoliu. Pentru acești medici, pe care i-am cunoscut, munca și calitatea sunt primordiale, celelalte devin derizorii. Și doctorul Lilian Cazacu descoperă cu bucurie în fiecare zi o sursă de plăcere de la colegii de echipă: dr. în medicină Alin Bour, anestezistul Ion Tăburcea, dr. Nicolae Romanov, asistentele Alina Toviță, Irina Burduja, Tatiana Furtună, Veronica Procin ș.a.

O luptă continuă cu durerea altora

Pentru chirurgul Lilian Cazacu educația și instruirea continuă sunt un proces de lungă durată. Facultatea de medicină l-a obligat să fie purtătorul hainelor albe de medic. Însă chemarea spre profesia pe care o iubește enorm și o face cu atâta pasiune l-a asimilat atât de mult, încât fiecare zi pentru el este o luptă cu durerea altora. Iar misiunea sa de doctor solicitat este să prelungească viața celor care îl caută cu disperare. În interiorul său carismatic stă bine așezată atâta dorință de a face bine altora, atâta pricepere profesională, încât pentru el teoria lui Petrov, că „chirurgul trebuie să-și conștientizeze strălucirea sa (adică performanțele sale) este ca îndemânarea să guverneze curajul. Și dr. Lilian Cazacu merge pe principiul lucrului bine făcut, nu-și pătează albul hainei pe care o poartă cu dragoste, așa încât pentru el ziua de naștere e un prilej de a se dărui total unei intervenții chirurgicale. La mulți ani, domnule doctor, îți spun pacienții care-ți apreciază dăruirea și competențele profesionale ca și sănătatea pentru care lupți să le-o înapoiezi zi de zi. Și atunci când recunoștința pacientului este maximă, acesta rămâne fidel medicului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *