CSI / Rusia

Medvedev, aliatul fidel al lui Putin: Incidentul din Polonia arată că „Occidentul se apropie de războiul mondial”

Fostul președinte rus al Rusiei și aliatul fidel al lui Putin, Dmitri Medvedev, a susținut că explozia de pe teritoriul polonez arată că Occidentul se apropie de un nou război mondial, potrivit The Guardian.

„Incidentul cu presupusa „lovitură cu rachetă” ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedește un singur lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de războiul mondial”, a scris Medvedev pe pagina sa de Twitter.

De asemenea, în această dimineață, Ministerul rus de Externe a distribuit pe Telegram o afirmație a misiunii sale pe lângă UE potrivit căreia un anunț privind noi inițiative de antrenament pentru forțele ucrainene sub drapelul Uniunii Europene „vizează o escaladare” și marchează „un alt pas pentru a spori implicarea UE în conflictul din Ucraina”.

Pe de altă parte, Misiunea rusă la Națiunile Unite a reiterat miercuri negările anterioare ale Moscovei privind implicarea în explozia mortală din Polonia și a afirmat că incidentul a fost o încercare de a implica NATO direct în războiul din Ucraina, relatează sursa citată.

Marți, 15 noiembrie, două persoane au fost ucise când ceea ce autoritățile poloneze au declarat că a fost o „rachetă de fabricație rusească” a căzut în apropierea satului Przewodow, la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița cu Ucraina, în momentul în care miliatrii Kremlinului au lansat cel mai mare val de atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene în mai bine de o lună.

„Faptele indică faptul că Rusia nu a avut nimic de-a face cu rachetele care au lovit teritoriul polonez”, a declarat pe Telegram reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski. „Incidentul din Polonia este o încercare de a provoca o ciocnire militară directă între NATO și Rusia”.

Polyansky a adăugat că incidentul va fi în centrul atenției la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, care va avea loc mai târziu miercuri.

Circumstanțele în care s-a produs incidentul, inclusiv cine a tras racheta și de unde a fost trasă, rămân neclare. Atât Ucraina, cât și Rusia au folosit muniții de fabricație rusească în timpul conflictului de aproape nouă luni.

Astfel, în urma unei reuniuni de urgență organizate în marja summitului G20, liderii NATO și G7 au declarat că au oferit „sprijin deplin” Poloniei și că vor „rămâne în strânsă legătură” pentru a determina pașii următori corespunzători.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va prezida miercuri dimineață, la Bruxelles, o reuniune de urgență a ambasadorilor alianței pentru a discuta despre acest incident.

Vă amintim că Rusia a început invazia în Ucraina la 24 februarie 2022, iar în septembrie a afirmat că a anexat patru regiuni ale țării la Federația Rusă, după ocuparea și anexarea Crimeii în 2014.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *