MoldovaSpre UE

Memorandum: Franța va ajuta Parlamentul R. Moldova să ajusteze legislați națională cu cea a UE. „Moldova nu este singură”

Franța va ajuta Republica Moldova în ceea ce privește întărirea rezilienței, a securității, a stabilității și a economiei, oferind sprijin în calea de integrare europeană a republicii noastre, precum și consolidarea relațiilor bilaterale la nivel parlamentar între cele două state, relatează Ziarul Național.

Angajamentele sunt prevăzute în Memorandumul de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Națională a Republicii Franceze, semnat vineri, 30 iunie, la Chișinău de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, și omologul său francez, Yaël Braun-Pivet.

Memorandumul de înțelegere vizează intensificarea colaborării în domenii relevante de expertiză, de procedură legislativă, de evaluare a politicilor publice și de diplomație parlamentară, dar și amplificarea colaborării în domeniul activității legislative, al armonizării legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene sau al controlului parlamentar.

De asemenea, Memorandumul de înțelegere vizează interacțiunea dintre cele două parlamente, inclusiv la nivel de comisii permanente și grupuri de prietenie, prin organizarea reuniunilor și activităților comune. Totodată, vor fi organizate activități de cooperare tehnică și de formare în domenii de interes comun, prin misiuni de studiu și de stagii la care vor participa atât deputați, cât și membri ai ambelor administrații parlamentare.

„Semnarea acestui memorandum ne demonstrează încă o dată că Republica Moldova nu este singură. Noi avem prieteni sinceri și de nădejde, așa cum este și Franța, care acceptă că viitorul Republicii Moldova este Uniunea Europeană, că cetățenii moldoveni sunt europeni și că trebuie să se bucure de condiții bune de viață. Pentru aceasta vom munci și vom realiza proiecte pentru întărirea rezilienței, a securității, a stabilității și a economiei țării”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Prin crearea de legături dintre parlamente, prin organizarea de întâlniri între omologi, consolidăm democrația și o promovăm dincolo de frontiere”, a adăugat președinta Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet.

Vă amintim că președinta Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet, se află, în perioada 29 iunie – 1 iulie, într-o vizită oficială în Republica Moldova, aceasta fiind prima vizită în republica noastră a unui președinte al Adunării Naționale a Franței în cei 31 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-franceze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *