Actualitate

Michelle Obama „a deconstruit toată campania lui Trump fără să folosească vreun cuvânt peiorativ”

Prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, a ținut la Convenția Democrată de la Philadelphia un discurs de sprijin pentru candidata prezumtivă la președinție Hillary Clinton. Ea a numit Statele Unite „cea mai măreață țară din lume”, în contrast limpede cu lozinca candidatului republican Donald Trump, „Să facem America măreață din nou”. Explicând ce înseamnă pentru ea, familia ei și pentru afro-americani candidatura lui Hillary Clinton, Michelle Obama i-a făcut să se ridice în picioare pe miile de participanți la Convenție:

„Mă trezesc în fiecare dimineață într-o casă construită de sclavi, și privesc cum fiicele noastre, două tinere afro-americane minunate, se joacă cu câinii pe gazonul Casei Albe”, a spus Michelle Obama, adăugând că datorită lui Hillary Clinton copiii americani sunt de-acum siguri că o femeie poate deveni președinta Statelor Unite.

Reuters scrie că soțul lui Michelle Obama, președintele Barack Obama, a fost lăudat mereu pentru talentul său oratoric, dar luni seara, la Philadelphia, a fost seara primei doamne.

„Nu permiteți nimănui să vă spună că țara aceasta nu este măreață, că este nevoie s-o facem cumva măreață, pentru că acum, aceasta este cea mai măreață țară din lume”, a spus Michelle Obama.

Fără să pronunțe numele lui Donald Trump, Michelle Obama a spus că un președinte trebuie să știe că lucrurile nu sunt întotdeauna în alb și negru, că nu are voie să se grăbească în luarea deciziilor, mai ales când are la îndemână „coduri nucleare”. „Nu poți fi lipsit de caracter și impulsiv, trebuie să fii stabil, cumpătat și bine-informat”.

Garry Mauro, șeful delegației pro-Clinton din Texas, a calificat discursul lui Michelle Obama ca „șocant de bun”. Mulți au scris pe rețele sociale că vorbele ei le-au adus lacrimi în ochi și s-au declarat uimiți că un asemenea discurs pozitiv a fost posibil într-o campanie marcată de schimburi de replici dure.

„D-na Obama a deconstruit toată campania lui Trump fără să folosească vreun cuvânt peiorativ”, a scris cineva pe Twitter.

Discursul a stârnit aplauze puternice și ovații în sala Centrului Wells Fargo, unde nemulțumirea față de înfrângerea senatorului Bernie Sanders la alegerile primare luase mai devreme forma huiduielilor.

Unii din suporterii lui Sanders au continuat să protesteze în prima parte a discursului primei doamne, dar au fost convinși destul de repede să înceteze și să asculte.

Discursul a fost lăudat pe Twitter și de președintele Obama.

Michelle Obama, o avocată care a promovat interesele familiilor de militari și ale femeilor angajate în cei șapte ani de când se află la Casa Albă, și-a câștigat o reputație pentru discursuri capabile să inspire.

Săptămâna trecută, la Convenția Republicană, soția lui Trump, Melanie, a rostit un discurs care a părut să fie în parte copiat după cel rostit de Michelle la Convenția Democrată din 2008, aducându-i acuzații de plagiat.

„E ușor de înțeles de ce ar vrea cineva să plagieze discursurile lui Michelle Obama”, a scris pe Twitter actrița Mia Farrow după discursul de aseară al primei doamne.

AFP scrie într-o „recenzie” la fel de entuziastă a discursului că Michelle Obama a intrat în arena politică în 2008 cu destule precauții, dornică să-și ajute soțul, dar temându-se de bătăliile partinice de la Washington.

După două mandate – scrie AFP – Michelle, cunoscută deja pentru umorul, stilul și tactul ei, a ieșit în față ca o forță politică, „electrificând” Convenția Națională Democrată de la Philadelphia.

Marți seară vorbitorul cel mai așteptat la Convenție va fi fostul președinte Bill Clinton, iar miercuri seară scena va aparține președintelui Barack Obama și vicepreședintelui Joe Biden. Convenția Democrată se încheie joi seară. 

europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *