RăzboiUcraina

Mihailo Podoleak dezvăluie de ce armata ucraineană a rămas să lupte în Bahmut: „Avem două obiective”

Ucraina a decis să lupte în continuare în devastatul oraș Bahmut deoarece bătălia de acolo imobilizează cele mai bune unități ale Rusiei și le degradează înainte de contraofensiva pe care ucrainenii o au planificată pentru această primăvară, a declarat Mihailo Podoleak, principalul consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Declarațiile oficialului ucrainena reprezintă cel mai recent semnal privind schimbarea de poziție a Kievului, care a decis să continue să apere micul oraș din estul țării, cea mai sângeroasă bătălie din acest război, deși Moscova a aruncat în luptă tot ce poate pentru a încerca să-și asigure prima victorie în mai mult de jumătate de an.

”Rusia a schimbat tactica”, a declarat Podoleak într-un interviu publicat de ziarul italian La Stampa. „A concentrat în Bahmut o mare parte din personalul său militar instruit, rămășițele armatei sale profesioniste, plus companiile private (de mercenari)”, a mai explicat el.

Cel mai important consilier al președintelui Zelenski: „Avem două obiective”

„Noi, prin urmare, avem două obiective: să le reducem personalul competent cât mai mult posibil și să îi fixăm în câteva bătălii cheie obositoare, pentru a le întrerupe ofensiva și a ne concentra resursele în altă parte, pentru contraofensiva din primăvară. Așadar, la acest moment, Bahmutul este pe deplin eficient, ba chiar și-a depășit rolurile principale” a mai adăugat Podoleak.

Rusia a făcut din orașul Bahmut ținta principală a unei ofensive de iarnă care a implicat sute de mii de rezerviști și mercenari. A reușit să captureze partea de est a orașului și împrejurimile din nord și sud, dar nu a reușit până acum să închidă cercul în jurul apărătorilor ucraineni de acolo, potrivit Hotnews.

Kievul, care la începutul lunii martie părea că plănuia să se retragă pe poziții la vest de oraș, a anunțat la începutul acestei săptămâni că generalii săi au decis să își întărească trupele din Bahmut și să continue lupta.

De asemenea, într-o actualizare de dimineață, statul major ucrainean a raportat un număr mare de atacuri de-a lungul frontului și a declarat că „inamicul nu își oprește atacurile asupra Bahmutului”.

În ultima sa evaluare, Institutul pentru Studiul Războiului a spus, transmisă joi noapte, că operațiunea ofensivă a Grupului Wagner din estul Bahmut pare să fi intrat într-o pauză tactică și că armata regulată rusă pare să devină „vioara întâi” în asaltul asupra orașului.

Forțele armate ucrainene a împiedicat ocupanții ruși să încercuiască Bahmutul, dar situația de pe câmpul de luptă din zonă rămâne „foarte dificilă”, a declarat joi General-colonelul Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Moscova susține că capturarea Bahmutului ar fi un pas spre capturarea întregii regiuni industriale ucrainene Donbas, ceea ce reprezintă un obiectiv major. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că preluarea orașului ar face o breșă în apărarea ucraineană și ar permite Moscovei să avanseze pe teritoriul ucrainean, potrivit surselor citate.

Intensa luptă de tranșee, descrisă de ambele părți drept o „mașină de tocat” oameni, a dus la pierderi uriașe. Dar decizia Kievului de a rămâne să lupte în loc să se retragă a fost un semn că acesta consideră că pierderile Rusiei sunt mult mai mari decât ale sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *