Actualitate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a făcut un anunț în legătură cu hepatita A

În anul 2017, s-au înregistrat 591 cazuri, față de 749 în 2016, incidența s-a redus de la 18,59 până la 14,67 cazuri la 100 mii populație, datorită intervenției de prevenire a Serviciului de Supraveghere de Stat în Sănătate Publică.
În anul 2017 cazuri de HVA au fost înregistrate în mun. Chișinău – 30, mun. Bălți – 2; r-le Cantemir – 118, Leova -109, Orhei -81, Florești și Hâncești – câte 45, Rezina – 27, Soroca și Taraclia – câte 20, Ungheni – 19, Ocnița -12, Glodeni -11, Cahul, Călărași și Edineți – câte 7, Ialoveni și Râșcani – câte 5, Căușeni și Comrat – câte 3, Strășeni și Șoldănești – câte 2, Anenii-noi, Criuleni, Dubăsari (Coșnița), Drochia și Ștefan-Vodă – câte un caz.

Datele prezentate de Centrele de Sănătate Publică teritoriale denotă, că în 17,23% din cazurile înregistrate de HVA sunt afectați copiii cu vârsta de la 0 la 6 ani, 64,16% cazuri – de vârstă de la 7 la18 ani și în 18,60% cazuri – printre maturi.
Specialiștii din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat în Sănătate Publică se deplasează în fiecare caz de erupție, verificând condițiile igienice și de aprovizionare cu apă potabilă, efectuează ancheta epidemiologică la fața locului, stabilesc circumstanțele de apariție a focarelor, indică măsurile de răspuns și de profilaxie, stabilesc măsuri de control și înaintează prescripții sanitare.

În scopul profilaxiei specifice, în anul 2017, în teritoriile și colectivitățile afectate din republică, au fost vaccinați cu vaccinul contra hepatitei virale A „Havrix Junior" 6992 copii.
Un rol important în profilaxia izbucnirilor focarelor de HVA în teritoriile țării revin autorităților administrației publice locale, care se fac responsabili de salubrizarea și igienizarea teritoriilor primăriilor, localităților, instituțiilor preșcolare și de învățământ, crearea condițiilor optimale pentru spălarea mâinilor în cantinele grădinițelor și școlilor din localități.

Specialiștii din sănătatea publică vin cu suport metodologic pentru alți actori cheie ai sistemului de sănătate, deoarece un rol important în prevenirea HVA îl are depistarea precoce a bolnavilor, care revine medicilor de familie, medicilor specialişti şi asistenților medicali din instituţiile medico-sanitare publice de asistenţă medicală primară şi spitalicească, pe parcursul adresărilor, realizării consultaţiilor, vizitelor la domiciliu, examenelor medicale periodice şi supravegherii medicale.

În legătură cu cazul celor 12 copii, din satul Filipeni, raionul Leova, mediatizat de presa autohtonă, comunicăm, că este un proces în lanț continuu de îmbolnăvire, cu începere din luna septembrie anul trecut și nu sunt internați într-un moment. O parte din copiii spitalizați în spitalul raional Leova, se pregătesc deja pentru externare. Starea copiilor la moment este satisfăcătoare și rămân sub supravegherea specialiștilor.

În scopul intensificării măsurilor de control şi răspuns la hepatita virală A Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale recomandă pentru toate teritoriile administrative din țară:

– Efectuarea dezinfecției profilactice a surselor de aprovizionare centralizată cu apă și a fântânilor publice, în contextul asigurării populației cu apă potabilă sigură;

– Amenajarea poligoanelor pentru stocarea și evacuarea deșeurilor menajere și organizarea și realizarea măsurilor de igienizare şi salubrizare a localităţilor, gospodăriilor şi instituțiilor;

– Respectarea normelor și regulilor sanitaro-tehnice și igienice la obiectivele industriale, unitățile de comerț și alimentație publică;

– Respectarea regimului sanitaro-antiepidemic corespunzător în instituțiile de copii;

– Respectarea igienei personale și educația populației, în special, a personalului din creșe, care lucrează în industria alimentară a copiilor și adolescenților;

– Adresarea la medic, în cazul apariției semnelor caracteristice HVA, diagnosticarea precoce, izolarea și tratamentul bolnavilor cu HVA.

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale comunică, ca HVA poate fi prevenită prin:

– spălatul obligator a mâinilor cu apă și săpun, după toaletă si înainte de masă;

– consumul doar de apă potabilă de calitate, din surse sigure sau îmbuteliată;

– spălarea fructelor și legumelor, înainte de consum;

– evitarea contactului cu persoane bolnave;

– igienizarea locuinței și gospodăriei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *