Social

Ministrul Bumacov despre şefii CTC: „N-am ştiut că au salarii nebune… Să împartă câte 100 mii lei copiilor bolnavi!”

Bumacov o îndeamnă pe Sârbu să facă acte de caritate

Şefii „Tutun-CTC”, care ridică salarii, alte recompense şi premii uriaşe, vor dona câte 100 de mii de lei copiilor bolnavi şi familiilor dezavantajate. Instituţiile de drept vor verifica legalitatea acestor venituri, iar contractul de management al directorului general Ala Sârbu va fi revăzut. Acestea sunt măsurile pe care ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, ne asigură că le-a întreprins imediat după apariţia articolului „Şefa de la „Tutun-CTC” s-a făcut milionară în nouă luni” în TIMPUL de vinerea trecută.

Cu toate acestea, Bumacov consideră că veniturile administraţiei CTC sunt legale şi dă aprecieri înalte activităţii Alei Sârbu. „E vina mea că n-am ştiut că ei lucrează în baza contractelor vechi, care le permit să ridice salarii nebune. Mai mult, nu mă aşteptam ca profitul CTC să crească de la 13 mln. lei la 77 mln. lei şi să fie restituite creditele bancare de 75 mln. lei. Oricum, totul e legal. Ei n-au ascuns banii şi i-au declarat. Iar un manager bun, ca Ala Sârbu, costă mai mult. Din păcate, tot glodul a căzut pe mine”, consideră ministrul. După ce i-am explicat că prima de peste 800 mii de lei, primită de Sârbu în octombrie 2011, nu este permisă de Hotărârea de guvern nr. 743, Bumacov ne-a răspuns: „Nu cred că a încălcat legea, dar, dacă e aşa, va fi pedepsită. Dacă se va stabili că şi membrii CA şi-au luat prea mulţi bani, o să-i întoarcă înapoi”. Solicitat de TIMPUL, premierul Filat a refuzat să vorbească despre situaţia de la CTC, adăugând că respectivele atribuţii îi aparţin lui Bumacov.

Leucă: „Sârbu zice că n-are bani…”

Tot vinerea trecută, 24 februarie, Ala Sârbu l-a suspendat din funcţie pe Ion Leucă, şeful PCT Glodeni. Ea a trimis o comisie în raion, abilitând-o să ridice toate actele şi ştampilele PCT, să sigileze utilajele, blocând astfel activitatea acestei întreprinderi. Toate astea – după ce Leucă a declarat pentru TIMPUL că administraţia CTC achiziţionează mai mult tutun de import şi mai puţin autohton, prejudiciind producătorii locali şi dorindu-şi să închidă PCT Glodeni. Motivul invocat în ordinul semnat de Sârbu este o petiţie de la un grup de lucrători. De fapt, aceasta reprezintă un text scris la computer, fără nicio semnătură şi ajuns la CTC (după data de intrare) la 22 februarie. Leucă nu are nicio îndoială că e vorba de o farsă: „Care şef serios şi-ar demite subalternii în baza unei scrisori anonime, primite cu numai două zile înainte, şi fără a verifica situaţia? Cred că ordinul urmăreşte închiderea Punctului”. Potrivit Victoriei Timuş din Serviciul de presă al CCCEC, luni, petiţia anonimă a ajuns şi aici, fiind însoţită de o scrisoare semnată de Ala Sârbu.

La rândul său, Leucă a cerut sprijinul Inspecţiei Muncii, apreciind acţiunile şefei CTC drept o răfuială. Întrebată de noi de ce l-a suspendat din funcţie, Sârbu s-a arătat supărată: „Asta e altă întrebare. Vă ocupaţi deja de dl Leucă? Vă spun cinstit că o să ajungem cu dvs. în judecată”. Şi Bumacov îl condamnă la greu pe Leucă, acuzându-l că ar fi adus întreprinderii prejudicii de 17 mln. lei. „Trebuia închisă şi fabrica, şi Leucă. Ce ne trebuie aşa manager, care propune tutun mai scump decât cel de import?”, se întreabă ministrul. Însă Leucă ne demonstrează acte ce confirmă că planul de afaceri şi darea de seamă prezentate de către el la CTC au fost acceptate de însăşi Sârbu. El adaugă că directoarea refuză să-i plătească primele pentru salariaţii săi pe anul 2011, în sumă totală de 2,6 mln. lei. „Mi-a spus că n-are bani… Dacă n-are pentru noi, cum găseşte pentru cei de la Chişinău? Şi unde-i profitul de 77 mln. lei? Să-i fi creat pierderi, credeţi că ne-ar mai fi acceptat planul de afaceri, ar mai fi luat tutun de la noi?”. Apropo, Ala Sârbu a precizat că salariaţii săi, care în ianuarie-februarie 2012 s-au aflat în şomaj tehnic, au primit mult peste o mie de lei, aşa cum ne-au spus nouă unii dintre aceştia.

Ioana Cioban: „Mulţumesc TIMPULUI!”

În schimb, pe contabila Ioana Cioban, demisă de la CTC cu trei luni înainte de a ieşi la pensie, care se judeca cu administraţia combinatului, a aşteptat-o o surpriză. „Vă mulţumesc mult pentru articol! Dna Sârbu m-a chemat luni şi mi-a propus să facem „o înţelegere de împăcare”. Îmi va plăti salariul pentru toate lunile în care am stat fără lucru”. Femeia consideră că norocul i-a surâs pentru că doar ea a acceptat să-şi facă public numele în ziar. „Ceilalţi s-au temut şi au greşit. De ce să te temi, când trebuie să te aperi?”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *