Externe

Ministrul german de externe vrea întoarcerea Rusiei alături de G7

„Nu avem voie să urmărim menținerea formatului G7 în detrimentul G8 pentru multă vreme”, a declarat Steinmeier pentru Neue Osnabruecker Zeitung. În urmă cu câteva zile, mediul de afaceri german a cerut același lucru, la fel și doi foști cancelari germani.

„Avem nevoie de Rusia la soluționarea mai multor conflicte din vecinatatea europeană, precum Siria, Irak și Libia și de asemenea, în dosarul nuclear iranian”, a explicat ministrul social democrat Steinmeier. În acelasi timp însă, șeful diplomației germane a subliniat și că încalcarea dreptului internațional de către Rusia în Ucraina nu poate fi ignorată.

Mult mai reticent este ministrul german al dezvoltării, conservatorul Gerd Mueller. „De Vladimir Putin depinde momentul în care Rusia se va întoarce în grupul G7”, a declarat Mueller pentru Passauer Neue Presse. Ministrul și-a exprimat speranța că, la următorul summit, Rusia va fi la masa statelor industrializate, dar „până atunci acordul de pace de la Minsk trebuie implemenat în totalitate”.

Excluderea Rusiei din G8 a fost decisă în urmă cu un an, dupa anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Mediul de afaceri cere și el reintoarcerea Moscovei în grupul statelor industrializate afirmând prin vocea Comisiei Estice a economiei germane. „O întalnire G7 plus Rusia ar contribui la rezolvarea mai multor crize și ar putea duce Kremlinul într-o direcție constructivă”, a spus Eckhard Cordes cotidianului Die Welt. Aceeași atitudine o au și doi foști cancelari germani.

Gerhard Schroeder, fost cancelar social democrat și apoi membru în consiliul de supraveghere al Gazprom, a afirmat că „Rusia are alternativă la Europa, dar invers nu e valabil”. Schroeder a mai declarat că în problema ucraineană ambele părți ar fi făcut greșeli mari și că Rusia ar fi trebuit implicată în negocierile Acordului de Asociere.

Helmut Schmidt, și el fost cancelar social democrat, azi în varsta de 96 de ani, a afirmat că Putin ar fi acceptat o invitație de la G7 daca ea ar fi venit și „dacă ea ar fi fost redactată într-o formă potrivită”. Schmidt a mai spus că „văd clar cum Putin este jignit de faptul că, în opinia sa, Vestul nu îl ia în serios”.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *