ActualitatePolitică

Ministrul Nosatîi spune lucruri trăsnite / R. Moldova vrea „scut de apărare” anti-aerian, dar să nu-i supere pe ruși

Chișinăul se plânge occidentalilor că nu are garanții că alte rachete rusești nu vor survola ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, dar din punct de vedere legal, în niciun document oficial al R. Moldova – Federația Rusă nu este definită ca unicul pericol la adresa securității noastre. Pe pagina oficială a Ministerul Apărării se poate vedea Concepţia securităţii naţionale, Doctrina militară sau Strategia Nationala de apărare – unde nu este niciunde menționată Rusia.

Nu te poți plânge că n-ai scut de apărare, dacă nu ești capabil să definești de cine vrei să te aperi.

Ministrul Apărării din RM, Anatolie Nosatîi, susține că sistemele antirachetă de care Moldova ar avea nevoie ca să-și poată apăra spațiul aerian sunt foarte scumpe iar Guvernul nu are așa bani chiar dacă a mărit bugetul pentru apărare.

Analiză TIMPUL.MD: Republica Moldova nu a fost, nu este și nici nu va fi vreodată NEUTRĂ

Întrebat dacă umbrela de securitate a NATO poate fi extinsă și asupra Republicii Moldova, Nosatîii a spus că nu s-a discutat despre aceasta până acum. „Este ceva pentru analiză (sic!), dar nu depinde numai de dorința noastră. Cert este că statutul de neutralitate nu ne împiedică să fim în siguranță . Protejarea și asigurarea păcii și securității nu contrazic acest principiu”, susține ministrul moldovean al Apărării.

Miniștrii spun lucruri trăsnite

Declarațiile lui Nosatîii sunt fals total, dacă nu chiar o prostie de zile mari – neutralitatea actuală a R. Moldova este o garanție totală pentru ruși că R. Moldova nu poate avea aliați și poate fi astfel oricând atacată și ocupată. Neutralitatea RM nu este recunoscută de nimeni și este astfel o literă moartă. Niciun stat din lume nu este obligat să respecte Constituția altui stat.

Articolul 11 din Constituția R. Moldova a fost adoptată în 1994, dar are trupe teritoriul său din 1945.

(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Nosatîii nu spune nimic despre faptul că neutralitatea obligă statul auto-declarat neutru să folosească armată pentru a elibera teritoriul de trupe cobeligerante.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *