ExterneUcraina

Ministrul polonez de externe, marele absent de la reuniunea UE de la Kiev: A justificat absența prin „declinul relațiilor” cu Ucraina

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, şi-a explicat absenţa de la reuniunea informală a omologilor săi din UE desfăşurată, luni, la Kiev prin „declinul relaţiilor bilaterale” dintre Polonia și Ucraina. Într-o intervenție la televiziunea din Polonia, oficialul a spus că „în politica bilaterală dintre țări există perioade de creștere și de declin”, adăugând că „în prezent”, legăturile din Polonia și Ucraina au intrat „într-o perioadă de declin”, transmite Digi24.ro.

„Absenţa mea de acolo este, în parte, o expresie a acestui lucru”, a declarat oficialul polonez, luni seară. Rau, abia recuperat după o infectare cu Covid-19, a participat, duminică, la un miting electoral al partidului său, însă a refuzat să participe la reuniunea informală a miniștrilor de externe europeni, la Kiev, convocată de șeful diplomației UE.

Reprezentantul Poloniei, în schimb, a fost Wojciech Gerwel, subsecretar în ministerul de externe polonez, „un rang nu atât de inferior”, după cum s-a exprimat Rau.

În interviul televizat, ministrul a vorbit despre cele trei puncte care, în opinia sa, definesc relaţiile dintre Polonia şi Ucraina: „În primul rând, şi cel mai important, este interesul geostrategic, care este comun şi se bazează pe a înfrânge Rusia”.

„O a doua dimensiune sunt interesele naţionale, iar aici avem opinii divergente şi neînţelegeri, precum problema tranzitului cerealelor ucrainene prin Polonia”, a continuat el.

„Al treilea punct este că, pentru ca această cooperare să poată avea loc într-o maniera durabilă şi stabilă, trebuie să contăm pe sprijinul societăţii, este esenţial”, a afirmat ministrul, care a făcut aluzie la modul în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat, în faţa Adunării Generale a ONU, o presupusă lipsă de solidaritate poloneză.

Acest lucru „a trezit neîncrederea polonezilor, i-a marcat în aşa fel încât şi-au pierdut încrederea în politica guvernului ucrainean”, a spus Rau.

Tensiunile legate de exportul de produse agroalimentare ucrainene şi efectul acestora asupra pieţei poloneze s-au intensificat luna trecută, când guvernul de la Varşovia a decis să prelungească unilateral restricţiile după expirarea celor europene în domeniu.

Ca urmare, relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit, iar guvernul polonez a anunţat că nu va mai dona Ucrainei material militar, ameninţând totodată că va înceta alocaţiile şi ajutoarele sociale pentru cei aproximativ un milion de refugiaţi ucraineni.

„După cele întâmplate, întoarcerea la punctul de plecare va necesita eforturi titanice”, a mai spus ministrul de externe polonez.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *