RăzboiUcraina

Ministrul ucrainean al Apărării se așteaptă la o nouă ofensivă rusă în primăvară. „Noi trebuie să fim gata să începem”

Ministrul ucrainean al Apărării, Olekseii Reznikov a declarat că Ucraina trebuie să se pregătească pentru o nouă ofensivă rusă în primăvară din zonele pe care le-a ocupat deja în sudul și estul țării, potrivit publicației ucrainene Pravda.

De asemenea, ministrul consideră că Rusia ar putea încerca să adune „forțe, muniții și arme” pentru o ofensivă din zonele pe care le ocupă deja în sudul și estul Ucrainei.

Între timp, Ucraina are nevoie de timp pentru a se regrupa și reînarma în timp ce așteaptă livrarea armelor occidentale.

„Primăvara este cea mai bună perioadă pentru a reîmprospăta mișcarea pentru toate părțile. Înțelegem că ei vor fi gata să înceapă și, cu siguranță, noi trebuie să fim gata să începem”, a declarat Reznikov, într-un interviu pentru BBC.

În același timp, Olekseii eznikov este de părere că rușii pregătesc o invazie din Belarus.

Potrivit acestuia, mișcarea dinspre nord „ar dura foarte mult timp, iar ei [Rusia] nu au resurse”.

Totodată, ministrul a comentat și planurile Poloniei și Marii Britanii de a furniza Ucrainei tancuri de luptă principale.

Reznikov crede că Ucraina va primi „tancuri și avioane de luptă, precum și armament cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte și la 300 km”, deoarece „lucrurile se schimbă” în țările occidentale.

Potrivit lui Reznikov, Ucraina a devenit deja un membru de facto al NATO și va deveni în curând un membru de jure.

În decembrie 2022, Reznikov a declarat într-un interviu pentru The Guardian că ocupanții ruși se pregătesc pentru o nouă ofensivă de amploare în februarie 2023.

Declarația lui Reznikov cu privire la o posibilă nouă ofensivă rusă la scară largă a coincis cu declarații similare făcute de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, și Oleksandr Siriski, comandantul forțelor terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

În interviul acordat publicației The Economist, Zalujnîi a declarat că rușii antrenează aproximativ 200.000 de noi soldați și că nu are nicio îndoială că aceștia vor ataca din nou Kievul.

Potrivit lui Zalujnîi, Rusia ar putea lansa o ofensivă majoră din Donbas, din est, din sud sau chiar din Belarus, în ianuarie, dar cel mai probabil în primăvară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *