Război

Misiune secretă a Ucrainei: Cum smulge Crimeea înapoi din ghearele lui Putin

Contraofensiva Ucrainei de pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, din teritoriile ocupate de armata Moscovei, a început de câtva timp, iar un înalt official de la Kiev a vorbit despre un plan secret. Operațiunea urmărește recuperarea Crimeei, provincie anexată ilegal de Rusia în 2014.

Forțele armate ale Ucrainei forțează Rusia în prezent să se retragă din Herson, o regiune cheie pe care Moscova a ocupat-o în primele zile ale războiului din acest an, potrivit Daily Beast.

Dar în culise, administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski plănuiește următorii pași pentru preluarea Crimeei, pe care Rusia o ocupă din 2014, când Vladimir Putin a anexat ilegal peninsula.

Tamila Tasheva, oficialul responsabil de la Kiev cu misiunea, a vorbit de planul de a lua înapoi Crimeea și a alunga Rusia. Experții caută un câmp de luptă adecvat și o rețea subterană de informatori din Crimeea pentru a ajuta la această misiune secretă.

Tasheva a crezut de multă vreme că „mecanismul principal” pentru a da afară Rusia va depinde de factori politici și de diplomația cu aliații. Dar, pe măsură ce invazia a ajuns în a noua lună și Ucraina a început să câștige avânt în contraofensivă, componenta militară a preluării Crimeei este atuul guvernului ucrainean.

”Principalul mecanism al dezafectării” este „modul politic și diplomatic. Dar, bineînțeles, și noi în această strategie de dezocupare, vorbim și despre un alt mecanism de dezocupare, care include, desigur, componentele militare ale dezocupării”.

Serviciile de informații ale Ucrainei i-au spus că ele cred că Ucraina va putea pune mâna pe Crimeea până în primăvara sau vara anului 2023, a spus Tasheva. Dar ea crede că s-ar putea întâmpla mai devreme.

Pierderea Crimeei de către Putin ar fi o lovitură de grație

„Generalul Budanov a menționat, de asemenea, că am putea dezocupa teritoriul Crimeei la sfârșitul primăverii anului 2023 sau poate până în vară”, a spus Tasheva, referindu-se la Kirilo Budanov, șeful Serviciilor Secrete militare al Ucrainei. „Într-adevăr, cred că vom întoarce Crimeea înapoi în Ucraina într-o perioadă mai scurtă de timp”.

Optimismul administrației Zelenski cu privire la eliberarea Crimeei subliniază schimbarea dramatică a impulsului războiului din ultimele luni. „Înțelegem că situația s-a schimbat dramatic după invazia la scară largă. Avem un război în Ucraina de mai bine de opt ani și nu a început pe 24 februarie anul acesta, ci cu opt ani în urmă cu ocuparea Crimeei”, a spus Tasheva.

Termenul până la care Ucraina va încerca să recupereze Crimeea este neclar, a subliniat Tasheva. Dar, cu armata ucraineană care forțează Rusia să se retragă din mai multe teritorii ale Ucrainei, perspectiva este mai apropiată decât oricând.

Recuperarea Crimeei de către Ucraina ar fi o lovitură majoră pentru Moscova. Pentru Vladimir Putin, pierderea Crimeei ar fi personală și ar putea amenința legitimitatea sa politică în Rusia, mai ales având în vedere că ratingul său de popularitate a crescut când a capturat Crimeea în 2014, potrivit Angelei Stent, fost ofițer rus de informații.

Forțele ruse au pus mâna pe Herson în primele zile ale războiului. Acesta se află chiar la nord de Crimeea și reprezintă o componentă cheie a visurilor lui Putin de a crea un „pod terestru” din Rusia spre Crimeea, care a fost crucial pentru aprovizionarea cu trupe și pentru împingerea spre nord a forțelor Ucrainei.

În pregătirea pentru eliberarea Crimeei și apoi reintegrare, experții ucraineni au început să lucreze cu o rețea „subterană” de activiști pentru drepturile omului, organizații neguvernamentale și civili dedicați din Crimeea, care pot ajuta când va veni momentul, a spus Tasheva.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Sa speram ca Ukraina va recupera Krimeia ! E preferabil ca Rusia sa fie cit mai departe de granitele noastre . Clasa politica rusa , conducatorii rusi . nu au vocatie europeana . Imi pare rau de poporul rus , mujicii care reprezinta adevarata Rusie !

    1. Krimeia a fost ținta mai multor imperii după retragerea coloniștilor greci. Una din soțiile lui Stefan cel Mare era din Mangop. E vorba de Maria.. Pentru apărarea cetatii au murit acolo circa 400 de moldoveni. Peninsula a fost ceruta si de la Stalin, dar ,,dictatorul,, a refuzat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *