CSI / Rusia

Mobilizarea lui Putin: Rusia a convocat la înrolare un marinar care s-a scufundat cu nava-amiral ”Moskva”

​Un marinar rus ce făcea parte din echipajul „Moskva” a fost convocat la biroul de înrolare militară deși e dat dispărut de mai bine de jumătate de an, de când nava-amiral a Flotei Mării Negre a Rusiei s-a scufundat, relatează Meduza și Hotnews.

Unul dintre prietenii marinarului a relatat pentru site-ul local de știri Fontanka că „Mihail” (jurnaliștii ruși i-au schimbat numele din considerație față de familia sa) s-a înrolat în urmă cu mai puțin de un an după ce a absolvit o facultate de căi ferate și a lucrat o perioadă în domeniu.

Crucișătorul „Moskva” a ieșit în larg pe 8 aprilie, dată la care rudele tânărului au vorbit cu el pentru ultima oară. Nava s-a scufundat șase zile mai târziu.

Ulterior, prietenii militarului i-au contactat pe colegii săi pentru a afla măcar ceva despre soarta lui Mihail.

„Cu ceva timp înainte de explozie, s-a dus la depozit pentru mâncare iar după aceea nimeni nu l-a văzut”, le-a spus unul dintre marinari, Mihail fiind bucătar pe navă.

Rudele marinarului de pe „Moskva” speră că încă e în viață

Jurnaliștii ruși notează că, deși au trecut mai bine de șase luni de atunci, rudele lui Mihail și unii dintre prietenii săi continuă să spere că acesta a supraviețuit.

„Poate că a fost salvat de o navă turcească sau a ajuns la spital și nu ne poate contacta”, afirmă unul dintre prietenii lui.

„Nu voi crede niciodată că nu-mi mai voi vedea fiul. Te vom găsi, nu se poate altfel!”, a scris mama sa pe Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

La sfârșitul lunii octombrie femeia a primit o citație de la unul dintre birourile de înrolare militară din Sankt Petersburg, în care Mihail fiind rugat să se prezinte la comisariat în vederea mobilizării.

Mobilizare cu cântec în Rusia

De asemenea, jurnaliștii ruși notează că, chiar dacă informațiile despre cele întâmplate nu au ajuns la biroul militar de înregistrare și înrolare, situația tot este una bizară deoarece actualul stagiu militar al lui Mihail nu s-a încheiat încă oficial.

Contactați de jurnaliștii ruși, oficialii responsabili de înrolare au afirmat că bazele de date ale birourilor militare de înrolare nu conțin întotdeauna informații actualizate.

„Dacă se confirmă greșeala, vom face tot posibilul pentru a notifica rudele. Din păcate, trebuie să trăim vremuri grele, fatidice. Mulți oameni pur și simplu nu erau pregătiți pentru ele. Acest lucru se aplică atât persoanelor, cât și elementelor sistemului de control. Niciun eveniment de această amploare nu s-a desfășurat de aproape 80 de ani și multe mecanisme, inclusiv cele de sincronizare a bazelor de date, s-au blocat”, a declarat comisariatul militar din Sankt Petersburg.

Modul haotic în care s-a desfășurat procesul de mobilizare decretat de Putin pe 21 septembrie a declanșat un scandal național în Rusia, amploarea neregulilor fiind atât de mare încât inclusiv televiziunile de stat controlate de Kremlin au vorbit despre ele, relatează sursele citate.

La începutul lunii octombrie Putin a anunțat personal că a semnat un decret care „corectează” erorile din cadrul procesului de mobilizare.

Inițial, ministerul rus al Apărării a susținut că întregul echipaj al navei-amiral „Moskva” a fost evacuat, admițând însă ulterior moartea unui marinar și că alți 27 de marinari au fost declarați dispăruți.

Până în toamnă, un tribunal din Sevastopol i-a declarat morți pe 17 dintre ei. Printre cei care sunt încă dispăruți se numără și Mihail.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *