Actualitate

Mobilizarea parțială anunțată de Putin îngrijorează autoritățile de la Chișinău

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin îngrijorează autoritățile de la Chișinău. Spikerul Parlamentului, Igor Grosu, spune că subiectul va fi discutat la Consiliul Suprem de Securitate, unde vor fi analizate eventualele riscuri. Totodată, Grosu spune că în contextul acestei mobilizări, Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru un nou val de refugiați.

Șeful Legislativului dă asigurări că deocamdată nu există un pericol eminent asupra securității Republicii Moldova, potrivit ipn.md și Realitatea.md.

Vă amintim că miercuri, 21 septembrie, președinele Rusiei a anunțat mobilizarea parțială, fiind vorba despre aproximativ 300 de mii de rezerviști. Vladimir Putin a menționat că mobilizarea vizează doar persoanele care au pregătire militară.

Președintele Parlamentului de la Chișinău spune că anunțul îngrijorează autoritățile Republicii Moldova, întrucât am putea asista la o schimbare a evoluțiilor de pe câmpul de luptă.

„Un pericol imediat asupra Republicii Moldova noi nu vedem, dar asta nu înseamnă că mobilizarea parțială nu ne îngrijorează. 300 de mii de oameni este enorm. Și asta poate duce la escaladare, dacă mobilizezi înarmați 300 de mii de militari la linia de confruntare, evident este o îngrijorare. Suntem convocați de doamna președintă la Consiliul Suprem de Securitate să audiem instituțiile de forță, de securitate. Să vedem analizele lor, informația din teren, care pot fi repercusiunile asupra zonei proxime, Odesa, Nicolaiv. În prezent, tot ce spun experții militari ucraineni, internaționali, este să nu există un pericol pentru regiunea Odesa. Primul lucru care ne-ar viza pe noi este un nou val de refugiați”, a spus Igor Grosu în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Retorica unor oficiali ruși și a președintelui belarus Alexandr Lukașenko, potrivit căruia Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă după Ucraina, are menirea de a distrage atenția publicului de la eșecul războiului, spune Grosu.

„Mesajele de la Moscova și Minsk care ne vizează au doi destinatari. E vorba de publicul lor intern, succese mari nu a înregistrat partea care invadează, ci înregistrează chiar un regres. De asta publicului intern trebuie să i se transmită un mesaj de încurajare. Pe de altă parte, această retorică alimentează coloana a 5-a de la noi, inclusiv pe fugarii care ar vinde și țara numai să-și scape pielea și averea. Eu nu cred că amenințarea cu arma nucleară este reală. Cred că oamenii acolo sunt raționali, dincolo de bravada pe care o prezintă la televizor”, a mai spus președintele Parlamentului.

Menționăm că șefa statului Maia Sandu a convocat pentru sâmbătă, 24 septembrie, ședința Consiliului Suprem de Securitate. Prioritar pe agenda discuțiilor este subiectul  securității regionale în contextul războiului din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *