Actualitate

Moldova a mai pierdut un caz la CEDO

La 4 aprilie 2002, oficiosul „Moldova Suverană” a publicat un articol redactat de istoricul şi fostul viceministru al Educaţiei, S. Nazaria, intitulat „Comentariul la răspunsul de pe Internet al domnului Petrencu”. Acest articol conţinea remarci negative despre competenţa reclamantului în calitate de istoric şi sugera că studiile postuniversitare şi cariera ulterioară ale reclamantului se datorează colaborării cu KGB-ul.

La 18 aprilie 2002, Petrencu a iniţiat proceduri judiciare împotriva lui S.N. şi a ziarului, solicitând publicarea unei dezminţiri şi compensaţii pentru dauna morală. La 30 aprilie 2002, Judecătoria sectorului Centru a dat câştig de cauză lui Petrencu, fixând că reclamantul a fost membru al artidului Comunist, însă referirile la presupusele legături ale reclamantului cu serviciile secrete erau defăimătoare, deoarece ele nu au fost confirmate.

Instanţa a subliniat că asemenea colaborări erau condamnate de către societatea civilă şi că declaraţiile conţinute în articol au afectat grav onoarea şi demnitatea reclamantului. În consecinţă, a obligat ziarul să publice o dezminţire în termen de 15 zile, şi să achite reclamantului MDL 900 (din partea lui S.N.) şi MDL 1,800 (din partea ziarului) pentru prejudiciile morale.

Această hotărâre a fost casată, la 23 decembrie 2003, de către Curtea de Apel Chişinău şi cauza a fost trimisă la reexaminare. Ulterior justiţia moldovenească au respins toate pretenţiile lui Petrencu.
Hotărârea CEDO obligă statul moldovean să-i plătească lui Petrencu 1.200 EUR, cu titlu de prejudiciu moral şi 300EUR cu titlu de costuri şi cheltuieli.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *