Moldova – Anglia: 1996 – 2012
Primul meci din preliminariile Campionatului Mondial din 2014 va avea loc astăzi pe stadionul Zimbru din Chișinău. În teren se vor confrunta naționalele țării noastre și cea a Angliei. Moldova și Anglia s-au întâlnit ultima dată în cadrul turneului de calificare pentru Campionatul Mondial din 1998 din Franța, pe 1 septembrie 1996. Atunci naționala noastră a fost învinsă cu 3-0 de echipa Marii Britanii. Partida din 1996 a fost și meciul de debut în culorile selecționatei celor trei lei pentru legendarul David Beckham. O privire peste lista jucătorilor convocați la naționala din ’96 a Moldovei care a jucat contra reprezentativei Albionului, dezvăluie și numele lui Oleg Șîșchin, care joacă și astăzi pe poziția de mijlocaș la Clubul Zimbru, continuând o carieră pornită în urmă cu mai mult de două decenii. A început să practice fotbalul de pe la 8-9 ani, pasiune care ulterior a devenit profesie. Își amintește bine meciul din 1996, în care a jucat 66 de minute din cele 90 regulamentare.
– Cum a evoluat fotbalul moldovenesc din această perioadă?
– Cu 20 de ani în urmă aveam jucători buni, ca și acum. În perioada anilor ’90 au început a veni în Moldova și naționalele de talie europeană, atunci tribunele se umpleau cu microbiști și partidele deveneau mai interesante. Fotbaliștii convocați la națională erau inspirați de scandările publicului în meciurile contra jucătorilor europeni.
– Povestiți-ne despre preliminariile din 1996.
– Am avut două meciuri: primul – în Chișinău. În capitală au venit atunci jucători buni: David Seaman, David Beckham etc. Pentru Beckham acesta a fost primul meci internațional. Jocul a fost interesant. Asemenea meciuri rămân pentru mult timp în memorie, mai ales că nu ai ocazia să joci în fiecare zi cu echipe de talie europeană, astfel încât te gândești pe cât de pregătit ești să ieși pe teren. Am pierdut acest meci. De fapt, l-am pierdut și pe cel din Anglia. Acolo a fost mai interesant: stadionul Wembley plin, predispoziție nebună, adrenalină la maxim. Cred că băieții care vor juca pe 7 septembrie vor simți aceleași emoții.
– Cât timp ați stat în Anglia?
– Două zile. În prima zi am ajuns, am făcut antrenamente, iar în cea de-a doua am ieșit pe stadion. Nu am reușit să vedem nimic în afară de stadion și hotel.
– Cum v-ați pregătit pentru acest meci?
– Ca de obicei. Am discutat și despre tactica pe care urma s-o abordăm. Fiecare jucător trebuie să îndeplinească programul antrenorului. Am avut emoții încă din vestiare, dar când am ieșit pe teren și de la prima atingere a mingii, m-am concentrat, am uitat de emoții și m-am străduit să dau totul din mine.
– Ați studiat tactica utilizată de naționala Angliei în alte meciuri?
– Această echipă se situează printre liderii europeni. Ei erau buni pe toate pozițiile. Noi trebuia să jucăm tot fotbalul pe care știam să-l jucăm ca să nu ne facem de râs.
– Ați avut susținători pe Wembley?
– Am avut câțiva. Erau turiști sau oameni care s-au stabilit la Londra. Fanii sunt bineveniți oricând, noi, fotbaliștii, ne simțim ca peștii în apă pe stadioanele naționale, pline de susținători: aici și meciurile sunt parcă mai ușoare.
– Ce învățăminte ale acelui meci trebuie însușite de fotbaliștii naționalei?
– Fotbalul s-a schimbat de-atunci. Acum rezultatul este scos în prim plan. Și naționala noastră ar trebui să țintească acest scop. Avem nevoie de puncte, care să ne poată da posibilitatea de a juca la Campionatul Mondial din 2014.
– Ce le lipsește fotbaliștilor noștri pentru a avea un nivel înalt de pregătire?
– Măiestrie avem, dar ne trebuie o pregătire mai bună. Toate campionatele la care participăm ne șlefuiesc și ne fac mai buni. Mai devreme sau mai târziu naționala Moldovei va atinge acel nivel de performanță dorit de toți microbiștii.
– Cum credeți, care va fi scorul?
– Nu-mi place să ghicesc rezultatele meciurilor. Doresc noroc echipei și sper să vedem un meci bun.
Anglia a avut un start confuz la primul meci dintre cele două naționale. După opt minute de joc, regretatul Iurii Miterev a pătruns în fața porții Angliei, dar lovitura sa nu a fost una puternică, din fericire pentru oaspeți. Cinci minute mai târziu, Moldova a avut un atac mai amenințător atunci când același Miterev a primit o pasă lungă de la Ion Testemițanu, dar David Seaman a reușit să prindă mingea înaintea lui Alexandru Popovici. Primul gol a venit în minutul 24 când David Beckham, Gary Neville și Andrew Hinchcliffe au jucat mingea, transmițând-o mijlocașului Nicholas Barmby, care a marcat. Al doilea gol a intrat în poarta tricolorilor peste un minut, după o combinație superbă a mijlocașilor Paul Ince și N. Barmby, mingea fiind trimisă în poartă lui Denis Romanenco de către Paul Gascoigne. Golul cu numărul trei a fost înregistrat la șaisprezece minute după începutul celei de-a doua reprize, când fundașul Gareth Southgate a recepționat o pasă de la D. Beckham, pe care i-a transmis-o fundașului de dreapta Gary Neville. Acesta a pasat mingea atacantului Alan Shearer, care a trimis balonul în poartă, marcând primul său gol în postură de căpitan al echipei. Astfel, naționala Angliei pare să fi pecetluit soarta meciului, dar cu câteva minute înainte de final arbitrul finlandez Alan Koho a remarcat un henț în careul goalkeeper-ului și a acordat lovitură de pedeapsă pentru naționala Moldovei. Din păcate însă, mingea expediată de Testemițanu a lovit colțul porții și a revenit în joc.
Jucătorii naționalei Moldovei: Denis Romanenco, Serghei Secu, Ion Testimitanu, Serghei Nani, Vladimir Gaigamșcic, Alexandru Curtianu, Serghei Epureanu, Iurii Miterev, Alexandru Popovici, Sergui Cleșcenco, Oleg Șișchin, Serghei Belous. Rezerve neutilizate: Eugen Ivanov, Oleg Tverdohlebov, Valeriu Pogorelov, Vitalie Culibaba, Alexandru Suharev. Selecționer: Ion Caras
Naționala Angliei: Nicholas Barmby, David Beckham, Paul Gascoigne, Andrew Hinchcliffe, Paul Ince, Gary Neville, Gary Pallister, Stuart Pearce, David Seaman, Alan Shearer, Gareth Southgate. Rezerve: David Batty, Sulzeer (Sol) Campbell, Matthew Le Tissier, Steve Stone, Ian Walker, Mark Draper. Selecționer: Glenn Hoddle
Arbitru: Ilca Koho (Finlanda)
Spectatori: 9.500